J. Joksimović s litvanskim parlamentarcima: EU cilj Srbije

09. septembar 2021. | Beograd

J. Joksimović s litvanskim parlamentarcima: EU cilj Srbije

Ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović razgovarala je danas sa delegacijom Grupe za međuparlamentarne odnose sa zemljama Zapadnog Balkana Parlamenta Litvanije, koju predvodi zamenik šefa ove Grupe Audronius Ažubalis.

Joksimović je informisala litvanske parlamentarce, koji su u zvaničnoj poseti Srbiji, o aktivnostima vlade za ubrzanje pristupanja naše zemlje Evropskoj uniji.

„Niz reformi iz oblasti vladavine prava i demokratizacije društva preduzete su ne samo da bi smo dostigli merila neophodna za nastavak pregovora o članstvu, već pre svega da bi naši građani živeli u uređenijoj državi, po evropskim standardima“, rekla je Joksimović, a saopšteno iz Ministarstva za evropske integracije.

Takođe, Joksimović je informisala sagovornike da je Srbija značajno povećala procenat usklađenosti sa Zajedničkom spoljnom i bezbednosnom politikom EU.

Izrazila je očekivanje da će EU valorizovati napredak Srbije u reformama, čime će se pokazati našoj zemlji, ali i celom Zapadnom Balkanu da je politika proširenja Unije kredibilna i da ovaj region smatra svojim strateškim političkim i ekonomskim partnerom sa kojim treba da deli budućnost.

Šef delegacije litvanskog Parlamenta Audronius Ažubalis rekao je da je cilj njihove posete da doprinese unapređenju saradnje dve zemlje u svim aspektima.

On je poručio da je Litvanija posebno zainteresovana da više bude prisutna na Zapadnom Balkanu, nego što je to bio slučaj ranijih godina.

Istakao je da je ovo prva poseta parlamentarne delegacije Litvanije u poslednjih 30 godina.

Zajednički je konstatovano da je neophodno produbljivati saradnju dve države kroz češću i unapređenu komunikaciju, a kao pozitivni primeri posebno su navedeni projekti Tvining programa u kojima dve države zajednički učestvuju.

Sastanku je prisustvovao i ambasador Litvanije u Srbiji na nerezidencijalnoj osnovi Vitatuas Pink.

Izvor: Tanjug