Ј. Јоксимовић с литванским парламентарцима: ЕУ циљ Србије

09. септембар 2021. | Београд

Ј. Јоксимовић с литванским парламентарцима: ЕУ циљ Србије

Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић разговарала је данас са делегацијом Групе за међупарламентарне односе са земљама Западног Балкана Парламента Литваније, коју предводи заменик шефа ове Групе Аудрониус Ажубалис.

Јоксимовић је информисала литванске парламентарце, који су у званичној посети Србији, о активностима владе за убрзање приступања наше земље Европској унији.

„Низ реформи из области владавине права и демократизације друштва предузете су не само да би смо достигли мерила неопходна за наставак преговора о чланству, већ пре свега да би наши грађани живели у уређенијој држави, по европским стандардима“, рекла је Јоксимовић, а саопштено из Министарства за европске интеграције.

Такође, Јоксимовић је информисала саговорнике да је Србија значајно повећала проценат усклађености са Заједничком спољном и безбедносном политиком ЕУ.

Изразила је очекивање да ће ЕУ валоризовати напредак Србије у реформама, чиме ће се показати нашој земљи, али и целом Западном Балкану да је политика проширења Уније кредибилна и да овај регион сматра својим стратешким политичким и економским партнером са којим треба да дели будућност.

Шеф делегације литванског Парламента Аудрониус Ажубалис рекао је да је циљ њихове посете да допринесе унапређењу сарадње две земље у свим аспектима.

Он је поручио да је Литванија посебно заинтересована да више буде присутна на Западном Балкану, него што је то био случај ранијих година.

Истакао је да је ово прва посета парламентарне делегације Литваније у последњих 30 година.

Заједнички је констатовано да је неопходно продубљивати сарадњу две државе кроз чешћу и унапређену комуникацију, а као позитивни примери посебно су наведени пројекти Твининг програма у којима две државе заједнички учествују.

Састанку је присуствовао и амбасадор Литваније у Србији на нерезиденцијалној основи Витатуас Пинк.

Извор: Танјуг