J. Joksimović i Čomić: Formiran tim za Konferenciju o budućnosti Evrope

02. septembar 2021. | Beograd

J. Joksimović i Čomić: Formiran tim za Konferenciju o budućnosti Evrope

Ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović i ministarka za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Gordana Čomić donele su na današnjem sastanku odluku o formiranju međuresornog tima za organizaciju stalnog dijaloga o modalitetima praćenja i učešća Srbije u radu Konferencije o budućnosti Evrope.

U saopštenju Ministarstva za evropske integracije ističe se da je reč o najvažnijoj aktuelnoj debati u Evropskoj uniji, a na temu njenog daljeg razvoja.

Zajednički je, dodaje se, zaključeno da Srbija kao pouzdani partner u dijalogu sa Evropskom unijom može značajno da doprinese debati o budućnosti Evrope.

Joksimović je naglasila je da građani Srbije imaju i pravo i obavezu da učestvuju u takvom dijalogu po načelima participativne demokratije, jer je, kako je istakla, budućnost Evrope i njihova sopstvena budućnost.

„Za srpsko društvo i demokratiju važno je da građani budu u prilici da daju svoje predloge o pravcima po kojima će se razvijati Evropa u narednim decenijama, odnosno na koji način misle da bi trebalo da do kraja bude dovršen projekat zaokruživanja i integracije celokupnog evropskog kontinenta“, rekla je Joksimović.

Ministarka Čomić je navela da u taj dijalog treba da budu uključeni svi, a posebno oni koji nisu uvek u prilici da direktno u javnosti iznose svoje mišljenje, kao što su pripadnici raznih manjinskih grupa.

Naglasila je da je zato značajno da se uspostavi digitalna platforma preko koje će svi zainteresovani građani Srbije na svojim jezicima, moći da iskažu svoj stav o politikama od značaja za njihove porodice, lokalnu sredinu, ali i Evropu uopšte.

Usaglašeno je da na osnovu mišljenja i predloga učesnika tih razgovora, pre svega predstavnika civilnog sektora, poslovne zajednice, lokalnih samouprava, državnih i evropskih institucija, budu formirani zaključci na osnovu kojih će se zasnivati pravci javne politike o učešću Srbije u dijalogu o budućnosti Evrope.

Izvor: Tanjug