J. Joksimović i Kofod: Vladavina prava najvažniji kriterijum za napredak

31. avgust 2021. | Beograd

J. Joksimović i Kofod: Vladavina prava najvažniji kriterijum za napredak

Ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović razgovarala je danas sa ministrom spoljnih poslova Danske Jepeom Kofodom o pristupanju Srbije Evropskoj uniji, kao i o bilateralnim odnosima i situaciji u regionu u kontekstu realizacije politike proširenja Unije.

Joksimović je navela da se sprovođenjem politike proširenja EU zaokružuje projekat integrisanja Evrope, naglašavajući da je Srbija spremno prihvatila novu metodologiju po kojoj se ta politika sada ostvaruje.

„Vlada Srbije odgovorno i spremno sprovodi ozbiljne reforme u skladu sa revidiranim načinom pregovaranja, prihvatajući i time proistekle nove obaveze. Dokaz te naše spremnosti jeste činjenica da smo dostigli sva merila koja je pred nas postavila Evropska komisija kako bismo otvorili dva klastera, Klaster 3 - Inkluzivni rast i konkurentnost i Klaster 4 - Zelena agenda digitalizacija i održiva povezanost koji obuhvataju ukupno 12 poglavlja“, rekla je ministar.

Joksimović je navela da institucije Srbije ubrzano rade na napretku u oblasti vladavine prava.

Posebno je informisala sagovornika o aktuelnoj ustavnoj reformi s ciljem jačanja nezavisnosti pravosuđa, o sprovođenju medijske strategije, o međustranačkom dijalogu o izbornim uslovima, kao i o drugim elementima sprovođenja Akcionog plana za poglavlje 23.

Ministar je izrazila očekivanje da će države članice EU uvažiti sve ono što Srbija i dodatno postigne do kraja godine i da ćemo biti u prilici da na narednoj međuvladinoj konferenciji otvorimo bar jedan klaster.

„Na taj način region bi dobio pozitivan signal da je politika proširenja EU kredibilna i u interesu svih i u EU i na Zapadnom Balkanu“, izjavila je Joksimović.

Ministar Kofod naglasio je da Danska podržava evropski put Srbije, te da naročito prati reforme u oblasti vladavine prava i demokratizacije društva, kao i značajan ekonomski napredak naše zemlje i način na koji se uspešno nosi sa posledicama pandemije kovid-19.

Danska, kako je dodao, visoko ceni spremnost Srbije da prihvati revidiranu metodologiju politike proširenja EU, i temeljno će sagledati sve što je postignuto u procesu pristupanja EU, uoči održavanja nove međuvladine konferencije, do kraja godine.

Izvor: Tanjug