J. Joksimović: Važna poseta, Mađarska nam je iskreni prijatelj

25. avgust 2021. | Budimpešta

J. Joksimović: Važna poseta, Mađarska nam je iskreni prijatelj

Ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović izjavila je da je današnja poseta Mađarskoj i prisustvo na godišnjoj konferenciji šefa mađarske diplomatije Petera Sijarta sa mađarskim ambasadorima u svetu, bilo značajno, jer je mogla da ih upozna o reformama Srbije na evropskom putu, situaciji u regionu, ali i novoj metodologiji i inicijativi „Otvoreni Balkan“.

Joksimović je za agenciju Tanjug rekla da je Sijarto pozivom na konferenciji želeo da učini čast njoj i Srbiji, gde je nedavno primio odlikovanje predsednika Aleksandra Vučića za doprinos evrointegracijama Srbije i dobrosusedskim odnosima.

„Imala sam priliku da prenesem ambasadorima neka naša viđenja i politike proširenja i u kojoj je fazi Srbija u procesu evrointegracija i o novoj metodologiji. Bili su vrlo zainteresovani da čuju i zanimali su se na koji način kao iskreni podržavaoci politike proširenja, a posebno Srbije mogu na neki način da pomognu i da se još više založe zajedno sa još nekim prijateljskim zemljama za ubrzanje procesa“, rekla je Joksimović.

Ona je kazala da je pre nekoliko dana u srpskim medijima bila prisutna teza da je premijer Mađarske Viktor Orban izjavio da je vreme da Mađarska napusti EU, ali da je na osnovu razgovora sa Sijartom videla da to nije tačno, jer je Mađarska izuzetno zainteresovana za snažnu i funkcionalnu EU.

„Pošto postoje problemi u funkcionisanju, Mađarska je zainteresovana za dijalog i tu nastaje debata na liniji Brisel - Budimpešta, pored onoga što Brisel ima na dnevnom redu sa Mađarskom već neko vreme. Nama je vrlo važna ta poruka, da je EU značajna i za Mađarsku i da oni žele da ona bude što funkcionalnija i snažnija da bi bila na korist svima i da bi bolje funkcionisala“, rekla je Joksimović.

Prema njenim rečima, to je važna poruka i za Srbiju i da njihova podrška evropskim integracijama nesumnjivo ostaje i da će biti snažna kao i do sada, zajedno sa podrškom zemalja iz formata Višegradske grupe sa kojima Srbija takođe jako dobro sarađuje.

Mađarskim ambasadorima Joksimović je, kako kaže, govorila i o inicijativi „Otvoreni Balkan“, za koju su bili veoma zainteresovani, pre svega kako je došlo do nje i šta se od nje očekuje.

„Rekla sam da je Otvoreni Balkan autentična inicijativa ponikla u regionu i da je otvorena za sve iako su mnogi skeptični, ali da je zapravo utemeljena na unapređenom političkom poverenju i onome što je važno za građane, a to je i ekonomska saradnja i mnoge povoljnosti za građane u regionu“, objasnila je Joksimović.

Kako je rekla, jedan od gostiju skupa bio je i hrvatski ministar spoljnih poslova Gordan Grlić Radman, sa kojim je razmenila mišljenja o pojedinim pitanjima, sa fokusom na politiku proširenja i EU.

„Srbija i Hrvatska imaju dosta otvorenih pitanja, ali sam smatrala da je dobra ideja da se pokaže sa su dijalog i stalna komunikacija, čak i kada se ne slažemo oko nekih pitanja, najdelotvorniji način da praktikujemo članstvo u EU. Mislim da je to uvek dobra ideja da se razgovara“, rekla je ministar.

Joksimović je podvukla da je sa Sijartom razgovarala i o predstojećoj sednici vlada Srbije i Mađarske, koja će šesti put biti održana 7. i 8. septembra u Budimpešti i gde će biti potpisan strateški važan dokument u raznim oblastima.

„Mi ćemo, ministar Sijarto i ja, potpisati godišnji plan saradnje u oblasti evropskih integracija, od toga da imamo i tehničku i ekspertsku pomoć Mađarske u određenim oblastima, tako da mislim da je važna poseta i da je pokazala koliko su naši odnosi unapređeni, da to nije samo neka priča koja lepo zvuči već da na konkretnim primerima sarađujemo, ekonomskim i brojnim drugim stvarima“, rekla je Joksimović.

Izvor: Tanjug