Od SAD milion dolara za zapošljavanje osoba sa invaliditetom

05. avgust 2021. | Beograd

Od SAD milion dolara za zapošljavanje osoba sa invaliditetom

Ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović potpisala je danas Amandman 17 na Sporazum o pomoći između Srbije i Sjedinjenih Američkih Država vredan milion dolara, a namenjen konkurentnijoj tržišnoj ekonomiji.

Joksimović je pojasnila da su time SAD opredelile milion dolara bespovratne pomoći i navela da će ta sredstva biti konkretno iskorišćena za projekte čiji je cilj promovisanje ekonomskog osnaživanja osoba sa invaliditetom u Srbiji na ravnopravnoj osnovi sa drugima.

„Rezultat tih projekata biće jednak pristup zapošljavanju za te osobe, odnosno mogućnost da budu slobodno izabrani na tržištu rada i da rade u okruženju koje je otvoreno, inkluzivno i pristupačno osobama sa invaliditetom“, navela je.

Joksimović je navela i da se na taj način proširuje razvojno partnerstvo SAD, istovremeno omogućujući osobama sa invaliditetom da unaprede kvalitet života svoj i svojih porodica i da imaju jednak tretman pri zapošljavanju kao i ostali građani.

Ona je izrazila zahvalnost Sjedinjenim Američkim Državama na dosadašnjoj saradnji i kontinuiranoj finansijskoj podršci Republici Srbiji, u trenutku kada se ceo svet suočava sa oporavkom od krize prouzrokovane pandemijom, saopšteno je iz Ministarstva za evropske integracije.

„Nastavak saradnje sa Sjedinjenim Američkim Državama kao razvojnim partnerom, za Srbiju je izuzetno značajan, ne samo u pogledu finansijske podrške, nego i ostvarivanju njenog strateškog cilja, a to je članstvo u Evropskoj uniji kao razvijene demokratije i snažne i otporne ekonomije“, zaključila je Joksimović.

Izvor: Tanjug