J. Joksimović: IPA 3 dodatni podstrek za građane Srbije

29. jul 2021. | Beograd

J. Joksimović: IPA 3 dodatni podstrek za građane Srbije

IPA 3 pretpristupni fond biće dodatni podstrek za sve naše građane u narednom sedmogodišnjem periodu i doprineće bržem putu ka EU, izjavila je danas ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović dodajući da su pretpristupni fondovi koje je Srbija već iskoristila doprineli razvoju Vojvodine i širom Srbije.

Joksimović je na sednici Skupštine odgovarajući na pitanje poslanika SVM-a Akoša Ujheljija kazala da su ta sredstva korišćena u skladu sa našim nacionalnim prioritetima i pre svega našim nacionalnim planom investicija Srbija 2020 - 2025.

„Tu kombinujemo grantove EU sa budžetskim sredstvima“, kazala je Joksimović i podsetila da je nedavno organizovana konferencija koju je otvorio predsednik Aleksandar Vučić, a učestvovao je i evropski komesar Oliver Varheji, gde se prošlo kroz sve što je urađeno sa IPA 2 pretpristupnim pregovorom za period od 2014 - 2020.

Kako kaže, na toj konferenciji podsetili su na sve projekte koji su finansirani iz tih fondova, kombinujući sa budžetskim sredstvima.

„Prošli smo koje smo sve projekte uradili, podstakli regionalni razvoj, brojne projekte iz infrastrukture, zaštite životne sredine, saobraćajne, putne infrastrukture, digitalne infrastrukture, zdravstvene infrastrukture i programe koji su usmereni na vladavinu prava, institucionalne reforme u raznim oblastima“, kazala je Joksimović.

Prema njenim rečima, na toj konferenciji su i predsednik Vučić i komesar Varheji kazali da je Srbija odgovorno, dobro, spremno i efikasno koristila ova sredstva i u procesu programiranja, prioritizacije šta je ono što je važno, a što se uklapa sa onim što je obaveza države kandidata.

„To je da bude u skladu sa reformama u oblasti evropskih integracija, ukupnim napretkom države i da pokriva oblasti koje i EU hoće da podrži u samoj zemlji koja pregovara članstvo“, kazala je.

Dodala je da je na toj konferenciji rečeno da je Srbija pokazala da ceni svaki evro koji je ušao u našu zemlju i da je sredstva iskoristila na krajnje odgovoran način, a na korist građana Srbije u svakom delu zemlje.

IPA 3 je nova sedmogodišnja perspektiva za period od 2021 - 2027, podseća Joksimović i kaže da je u okviru tog programa EU opredelila 14,1 milijardu evra za zemlje kandidate i potencijalne kandidate.

Kako kaže, Srbija je već prošle godine uradila sve međuresorne konsultacije u Vladi, pripremila načelni okvir i strateški odgovor koji svaka država mora da napiše kao strateški dokument svojih planova da bi uspešno programirala i ta sredstva.

„Važno je to da će u ovoj perspektivi najveći deo sredstava ići na zelenu agendu i održivo povezivanje, čak 42,4 odsto sredstava će ići na projekte životne sredine“, naglasila je.

Joksimović kaže da to istovremeno dopunjuje i to što je inicijativa Srbija 2025.

Ukazala je da je važno da se lokalne samouprave na vreme interesuju i da to prate, jer značajan deo novca će ići na konkurentnost, podsticanje konkurentnosti i inkluzivnog rasta za šta je opredeljeno oko 22 odsto ukupnih sredstava.

Takođe, iz IPA 3 su opredeljena sredstva za prekograničnu saradnju i na vladavinu prava, dobro upravljanje, usklađivanje sa tekovinama EU.

„Srbija je prednjačeća zemlja u regionu koja pregovara, koja je uspostavila mehanizme i za programiranje, sprovođenje“, naglasila je.

Joksimović kaže da se prate prioriteti EU, kao i da bi novi izvor rasta trebalo da bude upravo to ulaganje u zaštitu životne sredine, koje ne dolazi samo iz finansiranja budžeta i evropskih fondova, već i kroz investicije.

„Upravo su direktne strane investicije najbolji način da na neki način pojeftinite zahtevan projekat zaštite životne sredine. Sve one kompanije koje dođu iz zemalja koje imaju visoke standarde u oblasti zaštite životne sredine svoje tehnologije donose i time nama olakšavaju i pojeftinjuju i podižu udeo zelene ekonomije“, navela je Joksimović.

Izvor: Tanjug