J. Joksimović: I tokom krize sačuvali smo dobre makroekonomske pokazatelje

23. jul 2021. | Brdo kod Kranja

J. Joksimović: I tokom krize sačuvali smo dobre makroekonomske pokazatelje

Ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović predstavila je, na današnjem Neformalnom sastanku EU ministara u Sloveniji, način na koji se Srbija suočila sa krizom izazvanom pandemijom virusa korona, uprkos kojoj je naša zemlja uspela da sačuva dobre makroekonomske pokazatelje.

Joksimović je nakon sastanka, na Brdu kod Kranja, prenela da ministri Evropske unije izražavaju zabrinutost po tom pitanju, kao i da su danas predstavljali zajedničke planove kako da se evropski kontinent oporavi.

„Tu je pripremljen bez presedana jedan veliki finansijski paket za oporavak EU, ali je uslovljen konkretnim nacionalnim planovima reformi koji će svaka zemlja članica morati da pokaže i što će morati da ispuni da bi mogla taj novac da koristi", kazala je Joksimović.

Kako je navela, na sastanku je predstavila način na koji se Srbija suočila sa krizom, kako je pokazala funkcionalnost i dobru organizaciju, ali i ono što je temeljna vrednost EU - solidarnost i razumevanje da samo zajedno možemo bolje i uspešnije da odgovorimo na ono što je za sve podjednako teško.

Takođe, Joksimović je govorila i o tome kako se Srbija organizovala po pitanju nabavke vakcina, ali i o donacijama vakcina zemljama u regionu, pa čak i nekim zemljama članicama.

„To nismo činili da bismo vodili vakcinalnu diplomatiju, nego da bismo pokazali da niko nije siguran dok svi nisu sigurni, kao i da mi razumemo da je zajednički prostor koji delimo u Evropi i da izazovi koji nas očekuju u budućnosti prevazilaze ono na šta se mnogi fokusiraju, a to su pitanja prošlosti", kazala je.

Dodaje da to ne znači da Srbija izbegava pitanja prošlosti koja su, kako kaže, uvek prisutna i imaće svoj epilog.

"Ali, mislim da suočiti se sa budućnošću u ovom trenutku je još izazovnije", kazala je ona.

Kaže da je borba protiv klimatskih promena deo odgovora EU na potencijalne krize.

Joksimović navodi da je govorila i o tome da je Srbija pokazala kroz pandemiju da deli osnovne evropske vrednosti, koje se mere i kroz pristupni proces, vladavinu prava, konkretne korake u samom pristupnom procesu, ali se itekako mere i vidljivi su kada je kriza i kada nisu svi imali adekvatan odgovor.

„To ne znači da je bilo ko kome spočitavao nešto, ali i EU mora da se presabere i vidi gde su bili problemi. To kroz ovakve sastanke i pokazuju i zato je dobro što smo i mi učestvovali i pokazali naše iskustvo", kazala je.

Prema njenim rečima, obavestila ih je i da je Srbija spremna za novu metodologiju, kao i da ima spremna dva klastera, ali i da se radi na sprovođenju obaveza iz akcionog plana za vladavinu prava što će biti osnovni uslov da se do kraja godine donese pozitivna odluka o eventualnom otvaranju klastera.

Srbija ima pripremljena dva klastera, kaže Joksimović i dodaje da se radi o klasteru 4 - zelena agenda, digitalizacija i održiva povezanost i klasteru 3 - konkurencija i uključivi rast.

„Mislim da tokom slovenačkog predsedavanja ceo region očekuje neke pozitivne korake u procesu evrointegracija. Ni Sloveniji neće biti lako da ostvari sva ta očekivanja, a Srbija očekuje da do kraja godine bude valorizovan napredak koji smo mi ostvarili", kazala je Joksimović.

Dodaje da je predstavnicima regiona ponudila i tehničku pomoć za proces evrointegracija jer, kako kaže, nisu svi spremni za novu metodologiju.

„Verujem da će do kraja godine biti nekog konkretnijeg koraka na samom putu evropskih integracija. Reforme nas očekuju, nastavljamo da ih sprovodimo, pre svega, u oblasti vladavine prava. Imamo pripremljena dva klastera i mogu da kažem da smo spremni za slovenačko predsedavanje", zaključila je Joksimović.

Izvor: Tanjug