Ј. Јоксимовић: И током кризе сачували смо добре макроекономске показатеље

23. јул 2021. | Брдо код Крања

Ј. Јоксимовић: И током кризе сачували смо добре макроекономске показатеље

Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић представила је, на данашњем Неформалном састанку ЕУ министара у Словенији, начин на који се Србија суочила са кризом изазваном пандемијом вируса корона, упркос којој је наша земља успела да сачува добре макроекономске показатеље.

Јоксимовић је након састанка, на Брду код Крања, пренела да министри Европске уније изражавају забринутост по том питању, као и да су данас представљали заједничке планове како да се европски континент опорави.

„Ту је припремљен без преседана један велики финансијски пакет за опоравак ЕУ, али је условљен конкретним националним плановима реформи који ће свака земља чланица морати да покаже и што ће морати да испуни да би могла тај новац да користи", казала је Јоксимовић.

Како је навела, на састанку је представила начин на који се Србија суочила са кризом, како је показала функционалност и добру организацију, али и оно што је темељна вредност ЕУ - солидарност и разумевање да само заједно можемо боље и успешније да одговоримо на оно што је за све подједнако тешко.

Такође, Јоксимовић је говорила и о томе како се Србија организовала по питању набавке вакцина, али и о донацијама вакцина земљама у региону, па чак и неким земљама чланицама.

„То нисмо чинили да бисмо водили вакциналну дипломатију, него да бисмо показали да нико није сигуран док сви нису сигурни, као и да ми разумемо да је заједнички простор који делимо у Европи и да изазови који нас очекују у будућности превазилазе оно на шта се многи фокусирају, а то су питања прошлости", казала је.

Додаје да то не значи да Србија избегава питања прошлости која су, како каже, увек присутна и имаће свој епилог.

"Али, мислим да суочити се са будућношћу у овом тренутку је још изазовније", казала је она.

Каже да је борба против климатских промена део одговора ЕУ на потенцијалне кризе.

Јоксимовић наводи да је говорила и о томе да је Србија показала кроз пандемију да дели основне европске вредности, које се мере и кроз приступни процес, владавину права, конкретне кораке у самом приступном процесу, али се итекако мере и видљиви су када је криза и када нису сви имали адекватан одговор.

„То не значи да је било ко коме спочитавао нешто, али и ЕУ мора да се пресабере и види где су били проблеми. То кроз овакве састанке и показују и зато је добро што смо и ми учествовали и показали наше искуство", казала је.

Према њеним речима, обавестила их је и да је Србија спремна за нову методологију, као и да има спремна два кластера, али и да се ради на спровођењу обавеза из акционог плана за владавину права што ће бити основни услов да се до краја године донесе позитивна одлука о евентуалном отварању кластера.

Србија има припремљена два кластера, каже Јоксимовић и додаје да се ради о кластеру 4 - зелена агенда, дигитализација и одржива повезаност и кластеру 3 - конкуренција и укључиви раст.

„Мислим да током словеначког председавања цео регион очекује неке позитивне кораке у процесу евроинтеграција. Ни Словенији неће бити лако да оствари сва та очекивања, а Србија очекује да до краја године буде валоризован напредак који смо ми остварили", казала је Јоксимовић.

Додаје да је представницима региона понудила и техничку помоћ за процес евроинтеграција јер, како каже, нису сви спремни за нову методологију.

„Верујем да ће до краја године бити неког конкретнијег корака на самом путу европских интеграција. Реформе нас очекују, настављамо да их спроводимо, пре свега, у области владавине права. Имамо припремљена два кластера и могу да кажем да смо спремни за словеначко председавање", закључила је Јоксимовић.

Извор: Танјуг