J. Joksimović: Slovenija pokazala da je prijatelj regiona ZB

23. jul 2021. | Brdo kod Kranja

J. Joksimović: Slovenija pokazala da je prijatelj regiona ZB

Neformalnom sastanku EU ministara prisustvuju i predstavnici zemalja Zapadnog Balkana, a ministar za evropske integracije Srbije Jadranka Joksimović zahvalila je Sloveniji na pozivu ocenjujući da je to dobra inicijativa slovenačkih partnera.  

Joksimović je, novinarima ispred Kongresnog centra na Brdu kod Kranja, kazala da je Slovenija i pozivom partnerima sa Zapadnog Balkana i kandidatima za članstvo pokazala da je iskreni zagovornik politike proširenja EU.  

„Slovenija je pokazala i da je iskreni prijatelj Zapadnog Balkana i drago mi je da su reafirmisali i na neki način vratili temu proširenja na region na dnevni red Unije", kazala je Joksimović.    

Govorila je i o bilateralnim odnosima Srbije i Slovenije i u tom smislu navela da su oni prilično dobri, ali i da se stalno unapređuju u političkom i ekonomskom smislu.  

„Očekujemo do kraja slovenačkog predsedavanja, odnosno do kraja ove godine, konkretne korake na daljem evropskom putu Srbije", kazala je Joksimović.    

Ministri i državni sekretari za evropske poslove održavaju danas Neformalni sastanak EU ministara, a jedna od glavnih tema susreta je jačanje otpornosti Unije na krize koje premašuju kapacitete pojedinih država članica i zato zahtevaju zajednički odgovor.

Izvor: Tanjug