Informacije Aktuelnosti

Varheji: Srbija će otvoriti dva klastera ove godine

15. jul 2021. | Beograd

Varheji: Srbija će otvoriti dva klastera ove godine

Evropski komesar za susedsku politiku i proširenje Oliver Varheji poručio je danas da politika proširenja EU ostaje u centru aktivnosti Komisije, što za Srbiju znači, kako je naveo, otvaranje dva klastera već tokom ove godine.

Varheji je u poruci pročitanoj na konferenciji o rezultatima i mogućnostima IPA fondova u Srbiji, pod nazivom „Srbija i EU: podrška razvoju i pregovorima o članstvu“, koju organizuje Ministarstvo za evropske integracije, naveo da Srbija igra ključnu ulogu u regionu i Evropi.

Prema njegovim rečima, za EU Zapadni Balkan je jedan od najvećih prioriteta, što je jasno pokazano tokom pandemije virusa korona, kada je Unija obezbedila paket pomoći od 3,3 milijarde evra za region.

Varheji je najavio da će EU pružati podršku i za dugoročni oporavak i u tom smislu podsetio da je izrađen Ekonomski investicioni plan za Zapadni Balkan u vrednosti od 30 milijardi evra.

„Taj plan pokazuje kako zajedno možemo transformisati region i obezbediti da on izađe jači iz ove krize“, poručio je Varheji i dodao da će Srbija biti glavni korisnik tog plana sa velikim projektima u oblasti povezivanja.

Kako je naveo, to dolazi kao dodatna podrška na gotovo pet milijardi evra bespovratne pomoći koju je Srbija primila tokom proteklih dvadeset godina.

„Novi zamajac, koji je definisan revidiranim okvirom politike proširenja i Ekonomskim i investicionim planom, otvara značajne prilike za Srbiju. Treba da iskoristite te prilike, pri čemu možete računati na to da će vam Komisija pružati podršku u ovom procesu“, kazao je Varheji.

Konferenciju „Srbija i EU: podrška razvoju i pregovorima o članstvu“ organizuje Ministarstvo za evropske integracije, a u uvodnom delu obratio se onlajn i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Izvor: Tanjug