J. Joksimović: Ogroman posao je iza nas i to su svi prepoznali

24. jun 2021. | Beograd

J. Joksimović: Ogroman posao je iza nas i to su svi prepoznali

Srbija na polju evrointegracija nije napravila korak od sedam milja, ali je napravila važan korak koji pokazuje da se ne mogu ignorisati napori, uspesi i konkretne reforme koje smo sproveli, rekla je danas resorni ministar Jadranka Joksimović.

„Ogroman posao je iza nas i ogroman posao je pred nama, ali rešenost postoji i to su svi prepoznali“, rekla je Joksimović odgovarajući na poslanička pitanja, i dodala da bi volela da se u ceo proces još više uključi i parlament, „jer kad se radi u sinergiji, radi se najbolje za zemlju“.

Joksimović je govorila i o novoj metodologiji, šta ona znači za Srbiju i zemlje zapadnog Balkana.

Istakla je da je proces evrointegracija težak i danas potpuno različit od onoga kako su pregovarale Bugarska, Rumunija pa i Hrvatska, pa nam i predstavnici starih zemalja članica kažu da je neuporedivo.

Na nama je, kako dodaje, da odgovorno branimo interese Srbije, da znamo šta je naš put i pokažemo strpljenje i jasno kažemo šta su naša očekivanja od Unije i samog evropskog procesa.

Ministar je podsetila da je nova metodologija i proceduralno i politički vodeći proces koji je strateški prioritet Srbije, ne samo spoljnopolitički, već i najvažnijih unutrašnjih reformi.

„Nova metodologija nije inicirana zbog Srbije, bila je usmerena na Severnu Makedoniju i Albaniju koje je trebalo da otpočnu pregovore, a nisu još“, rekla je Joksimović i dodala da se onda postavilo pitanje kako će biti primenjena na zemlje koje su u procesu.

Podsetila je da je Srbija tada već bila otvorila više od polovine od 35 poglavlja, koja su sada svrstana u šest klastera.

Dodala je da je Srbija odmah prihvatila inicijativu time pokazavši samouverenost, želju i opredeljenost za evropski put, ne znajući kako će nova metodologija izgledati.

Hteli smo da pokažemo dobru volju i poverenje, rekla je ona i podsetila da je onda izbila pandemija zbog koje se ništa nije dešavalo.

Kazala je da su zemlje članice zajedno sa Komisijom trebalo da definišu kako će se primenjivati metodologija na proces Srbije i Crne Gore, i da je upravo zbog te nove metodologije samo u novembru i decembru imala više od 100 sastanaka sa predstavnicima institucija i EU.

Prema njenim rečima, dobila je puno poverenje od predsednika i premijerke da uđe u taj proces, da se pripremimo administrativno i strukturno, kako bi iz nove, zahtevne metodologije, izvukli najbolje za građane Srbije.

Kako je rekla, to nije lak posao.

„Menjati strukture, ustaljene obrasce nije jednostavan posao. Imala sam punu podršku i došli smo do najboljih rešenja. Srbija je jedina zemlja koja ih je unela u potpunosti u svoj sistem i traži se političko vođenje procesa, a to znači da učestvuju najviši zvaničnici, uključujući predsednika i premijera“, rekla je ona.

Vladavina prava je, naglašava, ključna i osnovna po kojoj se meri ukupan napredak zemlje i mogućnost da se ide dalje ili ne u pristupne korake.

„Sve to smo uradili, predsednik i premijer su se aktivno, čak i do detalja, uključili u oblast vladavine prava, što je celom procesu dalo novi zamajac i dinamiku“, rekla je Joksimović.

Upozorila je da sam proces proširenja EU nije popularan i da mnoge zemlje ne žele to javno da kažu.

„Ne bih se posebno žalila zbog našeg puta jer svi znaju da smo mnogo uradili. Možda nas frustrira po neki korak. Severna Makedonija koja je promenila ime i mnogo teških političkih stvari, još nije počela pregovore, postoje otpori i ne samo bilateralna uslovljavanja, već i otpor prema proširenju“, rekla je Joksimović.

Izvor: Tanjug