J. Joksimović: EU PRO doprineo ravnomernom teritorijalnom razvoju

23. jun 2021. | Beograd

J. Joksimović: EU PRO doprineo ravnomernom teritorijalnom razvoju

Program EU PRO je jedan od važnijih projekata koji pokazuje sinergiju ciljeva i dobrih rezultata Vlade Srbije i EU, izjavila je danas ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović, navodeći da su projekti poput ovog značajni za ostvarivanje ravnomernog teritorijalnog razvoja i smanjenje migracija iz sela u gradove.

Joksimović je, na konferenciji povodom predstavljanja rezultata i otvaranja virtuelnog sajma razvojnog programa EU PRO – „U korak sa Evropom", kazala da evropske integracije nisu samo ono što je vladavina prava i politički kriterijumi, već i ono što se radi u okviru programa EU PRO, odnosno ono što donosi benefite građanima u svakom delu naše zemlje.

„Svi akteri na lokalnom nivou, poslovni sektor, žensko preduzetništvo, ranjivije grupe u pogledu zapošljavanja, civilni sektor, imaju benefite od ovog programa koji smo sproveli u 99 lokalnih samouprava u celoj zemlji", kazala je Joksimović.

Dodaje da je uz pomoć ovog programa unapređen i poslovni ambijent u lokalnim samoupravama, ali da su i podstaknute inovacije, preduzetništvo, samozapošljavanje.

Takođe, prema njenim rečima, uz EU PRO program došlo se i do jednog od najvažnijih ciljeva evropskih integracija - do smanjenja regionalne nejednakosti i smanjenja unutrašnjih migracija iz sela ka gradovima.

„Uspeli smo da obezbedimo jedan teritorijalno ravnomerni razvoj, što je jedan od najvažnijih zajedničkih politika EU, a to je koheziona politika", kazala je.

Navodeći da se sinoć kasno vratila iz Luksemburga gde je učestvovala na Međuvladinoj konferenciji na kojoj je dogovoreno otvaranje klastera 1 koji se tiče vladavine prava, Joksimović je izrazila zadovoljstvo što je odmah nakon političke Međuvladine konferencije održana ova konferencija kojom se pokazuje da su evropske integracije živ proces koji dolazi i dopire do svakog građanina.

„To je cilj i najveća vrednost procesa evropskih integracija", naglasila je Joksimović dodajući da to pokazuje i da je taj proces u vlasništvu svih, da je koristan i težak, ali da donosi koristi svakom građaninu Srbije.

Joksimović navodi i da je program EU PRO, kao jedan od najvažnijih projekata, pokazao da smo i mi kao društvo, lokalne samouprave, pojedinci, nevladin sektor, akademski, poslovni sektor, shvatio i razumeo sve mogućnosti koje stoje na raspolaganju, da smo jačali kapacitete, što znači, pojašnjava, učenje svih novih neophodnih procedura.

Najavila je da će uskoro početi sa realizacijom program EU PRO Plus i pozvala sve koji su učestvovali u projektu EU PRO da budu upućeni i da prate pozive jer će u okviru novog projekta biti odvojena dodatna sredstva.

„Završavamo uspešno sa dobrim rezultatima i spremamo se za EU PRO plus koji će uskoro započeti. Do sada smo pokazali da smo pretpristupnim sredstvima umeli da upravljamo", kazala je Joksimović.

Šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici kazao je da se uz pomoć ovog projekta, kada je reč o evrointegracijama, izašlo iz Beograda i posvetila pažnja ruralnim delovima naše zemlje.

Prema njegovim rečima, za tri i po godine realizovan je 341 projekat koji su bili usmereni na tri cilja - rad na poboljšanju privrede, rad sa lokalnim samoupravama i socijalnu inkluziju.

Istakao je da je važno što je u okviru EU PRO otvoreno novih 580 radnih mesta, od čega je skoro polovina pripala ženama i to iz ruralnih područja.Kada je reč o radu sa opštinama, Fabrici kaže da je rađeno sa 55 njih, a pružana je pomoć malim subjektima kako bi se došlo do razvoja privrede i ekonomije u lokalnim samoupravama.

Fabrici navodi da je koncept moderne ekonomije taj da niko ne bude izostavljen i dodaje da je tu ostvaren treći cilj - socijalna inkluzija, što je najvećim delom urađeno preko obrazovanja.

„Lokalne zajednice igraju značajnu ulogu, privreda Srbije je strukturirana oko Koridora 10, ali moramo da izađemo odatle i uvedemo ekonomiju u ruralna području, ne samo da funkcioniše u Beogradu, Novom Sadu i Nišu", kazao je Fabrici.

Takođe, podsetio je da je preko EU PRO programa i preusmeravanjem 10 odsto regionalnih sredstava obezbeđen medicinski materijal za zajedničku borbu protiv virusa korona.

Direktorka Kancelarije UNOPS-a u Srbiji Mikela Telatin istakla je da se tokom programa tesno sarađivalo sa lokalnim samoupravama u oblastima zdravstva, obrazovanja i infrastrukture.

„Imamo opipljiv doprinos socijalnom i ekonomskom razvoju zemlje, identifikovali smo ključne elemente potrebne da se stvori povoljan privredni ambijent", kazala je Telatin.

U okviru programa EU PRO za projekte je opredeljeno iz Unije ukupno 25 miliona evra, koji su uloženi u doprinos ekonomskom i društvenom razvoju u 99 lokalnih samouprava u našoj zemlji.

Izvor: Tanjug