Otvorena onlajn izložba fotografija „Primenjena nostalgija: Srbija - Portugalija“

10. jun 2021. | Beograd

Otvorena onlajn izložba fotografija „Primenjena nostalgija: Srbija - Portugalija“

Ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović i ambasador Portugalije u Srbiji Marija Viržinija Mendeš da Silva Pina danas su svečano otvorile devetnaestu po redu onlajn izložbu fotografija „Primenjena nostalgija”, ovoga puta posvećena Beogradu i Lisabonu, čije su autorke Vanja Karadžić i Ineš d`Orej. 

U video izjavi povodom otvaranja ove onlajn izložbe, ministar Joksimović zahvalila je Portugaliji na svim pozitivnim inicijativama i impulsima koje su davali politici proširenja tokom predsedavanja ove zemlje Savetom EU.  Izrazila je uverenje da će i građani, koji će posetiti ovu virtuelnu izložbu, uživati u fotografijama dveju izvanrednih umetnica, jedne iz Beograda, druge  iz Porta, u Portugaliji, koje su i generacijski bliske i koje su svojim objektivima zabeležile sličnosti između naša dva grada.

„Znamo da je Lisabon jedna od omiljenih prestonica Evrope, a i da Beograd gradi sličnu reputaciju, zahvaljujući svojoj vibrantnosti, živosti našeg grada i duhu koji imamo. Verujem da ćete zaista uživati, a ja čestitam portugalskom predsedavanju na vođenju Unije u ovih šest meseci, pozdravljam ambasadorku i moje kolege iz Portugala i nadam se uspešnoj i još boljoj saradnji i skorim konkretnim pomacima Srbije na evropskom putu“, izjavila je ministar Joksimović.

Ministar se osvrnula i na predsedavanje Portugalije Savetu Evropske unije, rekavši da Portugalija iskreno podržava politiku proširenja i da se nadamo da ćemo do kraja juna, tokom portugalskog predsedavanja, ponovo napraviti jedan važan korak na evropskom putu. „Posle skoro godinu dana, najpre zbog posledica pandemije , kao i zbog zastoja koji je postojao usled preciziranja nove metodologije pregovora, očekujem da ćemo imati visoku političku Međuvladinu konferenciju na kojoj ćemo na najvišem političkom nivou razmatrati sva pitanja koja su od interesa za Evropsku uniju i Srbiju kao zemlju koja pristupa i na kojoj ćemo početi prvi sa primenom reformisanje metodologije, upravo tokom portugalskog predsedavanja i to na pristupnom procesu Srbije.

Ambasadorka Portugalije u Srbiji Marija Viržinija Mendeš da Silva Pina otvarajući izložbu zahvalila je Ministarstvu za evropske integracije na veoma lepoj i korisnoj inicijativi i izrazila nadu da će ova izložba doprineti da se naša dva prijateljska naroda, Srbi i Portugalci, još bolje upoznaju, kao i da uživaju u načinu na koji su autorke fotografija videle dve prestonice Lisabon i Beograd.

Fotografije, koje će posetioci moći da pogledaju do kraja juna na sajtu www.primenjenanostalgija.com, deo su projekta „Primenjena nostalgija“ Ministarstva za evropske integracije, odnosno serije zajedničkih izložbi fotografija poznatih umetnika iz Srbije i zemlje predsedavajuće EU.

Ideja projekta je da autor iz Srbije poseti glavni grad zemlje predsedavajuće EU i tokom boravka u tom gradu fotografiše mesta, događaje, scene i ljude koji ga podsećaju na Beograd. S druge strane, autor iz zemlje predsedavajuće EU boravi u Beogradu i fotografiše ono što prepoznaje kao svoje.