Informacije Aktuelnosti

J. Joksimović: EU će biti dodatno revitalizovana članstvom Srbije

13. maj 2021. | Beograd

J. Joksimović: EU će biti dodatno revitalizovana članstvom Srbije

Ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović ocenila je da je pred Srbijom još dosta toga da uradi na putu evrointegracija, ali da posao očekuje i EU kada je u pitanju zaštita evropskih vrednosti i zajednička revitalizovna Evropa kao celina.    

„Verujem da će za nekoliko godina Evropa biti dodatno revitalizovana članstvom Srbije u EU jer Srbija želi da bude održiva, pametna, zelena i razvijena država u isto tako održivoj, pametnoj, razvijenoj, zelenoj EU", rekla je Joksimović je na onlajn skupu „Evropska unija kao zajednica vrednosti", na kojem su govorili i ministarka za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Gordana Čomić i šef delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici.  

Ministar Joksimović je rekla da je koncept evropskih vrednosti često olako potezan, zloupotrebljavan i kompromitovan od onih koji su se najviše zaklinjali u evropske vrednosti.    

„Evropske vrednosti zaista jesu odluka i rešenost da na miran način i saradnjom demokratija dolazite do zajedničkih interesa, istih ciljeva, ali nekada i različitih, a koji će na kraju doneti korist svakome ko je deo zajedničkog koncepta EU ili zajedničke Evrope, onako kako je i Pariska povelja koncipirala Evropu koja ne može  biti zaokružena ako nije potpuno ujedinjena od severa do juga i od istoka do zapada", rekla je ona.    

Ministar je naglasila da politika proširenja mora da opstane i traje da bi evropska ideja trajala.    

Kako kaže, politika proširenja imaće važnu ulogu i funkciju dok god se ne zaokruži evropski kontinent kao zajednički, ujedinjen, jedinstven, solidaran, uz povremeno različite interese i viđenja, ali onaj ko saradnjom i dijalogom dolazi do zajedničkih ciljeva ili pojedinačnih u opštem interesu.    

Joksimović je podsetila da je i ova pandemijska godina koja je, kako je navela, stavila sve vrednosti, identitete i korpuse na veliki test, pokazale da su taj težak test položile i EU ali i Srbija.     

„Mislim da je Srbija kao pridružena zemlja pokazala i očovečila upravo ono što je bio bazični korpus evropskih vrednosti kao što su mir, dijalog, solidarnost i saradnja", rekla je ona i dodala da je Srbija pokazala sve evropske vrednosti kada je bilo i kada je najteže.    

Srbija, kako je podsetila, nije bila teret ni ekonomski ni bi bilo kakav drugi, već je svojim kapacitetima, ljudskim pristupom i čovečnošću pomagala drugima ne samo u regionu i ne samo onima koji su nam najbliži već i Italiji.    

„Mislim da smo dokazali da zaista pripadamo korpusu evropskih naroda, kroz svoju demokratiju, koja mora biti osnovna linija vođenja pristupnog procesa i evropskih integracija, uz stabilnu ekonomiju, i jačanje svega što znači regionalno povezivanje, dobrosusedsku saradnju" rekla je ona.    

Prema njenim rečima, pokazano je da smo zaista pridružena zemlja, što i jesmo od 2013. godine.    

Naglasila je Srbija može da računa na EU, ali i EU može da računa na Srbiju.

Izvor: Tanjug