J. Joksimović: Napravljeni znatni koraci u pozitivnom smeru

03. maj 2021. | Beograd

J. Joksimović: Napravljeni znatni koraci u pozitivnom smeru

Ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović ocenila je danas da je sloboda medija uvek tema i to za sve zemlje, pogotovo u doba krize kao što je kovid i naglasila da je vlast građane Srbije tokom pandemije izveštavala transparentno, blagovremeno i vrlo odgovorno.

„Pitanje slobode medije, mislim da je ispravno što ste ga postavili u kontekstu pandemije. Svaka kriza nosi izazove za celo društvo. Sigurna sam da sve vaše kolege u svetu postavljaju isto pitanje da li smo informisani na pravi način, da li su svi podaci bili transparentni, to je legitimno pitanje“, rekla je Joksimović nakon što je sa komesarom Evropske unije za susedstvo i proširenje Oliverom Varhejijem i šefom delegacije EU Semom Fabricijem obišla Institut Batut, a odgovarajući na pitanje šta misli o stepenu slobode medija na Svetski dan slobode medija.

Sloboda medija je, kako je naglasila, oblast koja se kod Srbije kao kod kandidata za članstvo meri kroz napredak u oblasti vladavine prava.

Prema njenim rečima, bilo je zamerki u odnosu na neke stvari.

Podsetila je da Srbija ide u ozbiljne reforme, imajući u vidu da smo doneli sveobuhvatnu i na veoma transparentan način pripremljenu Medijsku strategiju i pripremili Akcioni plan za primenu te strategije.

„Znatni koraci u pozitivnom smeru su napravljeni, takvu povratnu informaciju imamo i od Evropske komisije“, rekla je ona i dodala da je sloboda medija ono što će uvek biti tema, ne samo kada ste u procesu, već i kada ste članica, to je tako u građanskim i demokratskim društvima.

„Važno je da svi zajedno radimo na tome i vlada i društvo i mediji. Svako ima svoj deo odgovornosti, etičnosti, profesionalnosti i objektivnosti i kao vlada nikada nismo bili zatvoreni za takvu vrstu razgovora“, rekla je Joksimović.

Šef Delegacije EU Fabrici naglasio je da Unija promoviše maksimalnu slobodu medija.

Stav EU po pitanju slobode medija je jasan, zalažemo se za potpunu slobodu medija, pogotovo u vreme pandemije kada građani treba da budu informisani pravovremeno, blagovremeno i objektivno.

„Sloboda medija je deo šire agende EU“, rekao je Fabrici i dodao da se EU od početka pandemije, već 13 meseci u Srbiji zalagala za maksimalni dijalog sa medijima.

Radimo na tome zajednički i progres će biti napravljen, rekao je Farbici.

Izvor: Tanjug