J. Joksimović: Srbija intenzivno radi na pripremi klastera 3 i 4

23. april 2021. | Beograd

J. Joksimović: Srbija intenzivno radi na pripremi klastera 3 i 4

Srbija intenzivno radi na ispunjenju kriterijuma za nekoliko poglavlja koja su ostala neotvorena u klasterima 3 i 4, izjavila je danas ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović uz ocenu da ima elemenata za otvaranje tih klastera, ali da to zavisi od država članica i njihove procene ukupnog napretka.

Joksimović je kazala da je u klasteru 3, koji se odnosi na konkurentnost i inkluzivni rast, osam poglavlja i da je Srbija pet već otvorila, a da se privodi kraju pregovaračka pozicija za Poglavlje 10 koje se odnosi na informaciono društvo i medije.

„Posle toga sledi analiza i debata u resornom odboru u Skupštini Srbije zajedno sa Nacionalnim konventom, posle čega se pozicija usvaja u Vladi i šalje Evropskoj komisiji“, kazala je Joksimović.

Takođe, u finalnoj fazi su i pregovaračke pozicije za Poglavlje 19, koje se tiče socijalne politike, a očekuje se da uskoro budu poslate EK, kao i ona za Poglavlje 16 koje se odnosi na poreze.

„Tu je postojao zahtevan politički standard u domenu akcizne politike nekih alkoholnih pića, i trebalo je naći način da se zaštite interesi naših proizvođača i istovremeno ispune standardi. To ide u dobrom smeru i uskoro bismo mogli da imamo spreman paket za klaster 3“, rekla je ministar.

Joksimović je kazala da se intenzivno radi i na klasteru 4 u kojem su četiri poglavlja od kojih su, kako kaže, tri u Evropskoj komisiji, a ostalo je Poglavlje 15 o energetici.

Navela je da je u tom poglavlju glavno bilo pitanje „Srbijagasa“ i razdvajanje delatnosti, kao i da se na tome intenzivno radi sa ministarkom rudarstva i energetike.
„Verujem da ćemo i oko tog poglavlja postići dobar rezultat i ispuniti kriterijum kako bismo bili spremni i za klaster 4“, rekla je Joksimović.

Naglasila da je nova metodologija politike proširenja EU pojačala očekivanja od zemalja kandidata u pristupnom procesu, ali da je Srbija pokazala odgovornost jer je brzo ušla u taj proces.

„Pravovremeno smo preduzeli sve naše aktivnosti i očekujem da se naš evropski put ubrza“.

Izrazila je očekivanje da će do kraja juna i portugalskog predsedavanja EU biti održana međuvladina konferencija na najvišem političkom nivou na kojoj će, kako kaže, biti razmenjena mišljenja između zemalja u pristupnom procesu i EU i razmotrena najvažnija pitanja iz aspekta integracija koja se tiču planova, reformskih procesa, rezultata i onoga što se očekuje od zemlje koja je u pristupnom pregovoru.

„Tu bi se definisali svi dodatni elementi oko metodologije koju smo mi prihvatili i tu nema dvoumljenja, samo je pitanje aktivnog razumevanja i sa strane EU i sa strane Srbije da je to način pregovora i primene na naš evropski put“, rekla je Joksimović.

Izvor: Tanjug