J. Joksimović i Falkoni: Srbija intenzivira reforme u oblasti vladavine prava

13. april 2021. | Beograd

J. Joksimović i Falkoni: Srbija intenzivira reforme u oblasti vladavine prava

Ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović razgovarala je danas sa ambasadorom Francuske u Srbiji Žanom Lujem Falkonijem o nastavku pristupnih pregovora Srbije i EU, kao i o bilateralnim odnosima i odnosima u regionu, saopštilo je Ministarstvo za evropske integracije.

Joksimović je rekla da je Srbija, potvrdivši svoje opredeljenje za novu metodologiju proširenja, pokazala poverenje u evropske partnere, pre svega u pogledu njihove namere da pregovori budu predvidljiviji, dinamičniji i transparentniji.

„Saglasili smo se i sa odlukom EU da pristupni proces bude snažnije politički vođen, kako bismo u direktnom političkom dijalogu, pre svega, sa državama članicama, ali i sa institucijama EU, dobili sve informacije potrebne da efikasnije definišemo pravac sprovođenja neophodnih reformi", rekla je Joksimović.

Naglasila je da će najavljeni novi format političke međuvladine konferencije, tokom portugalskog predsedavanja Savetom EU, upravo biti prilika za takvu razmenu stavova.

Joksimović je istakla da Srbija sa EU deli uverenje da će pregovori organizovani na ovaj način biti kredibilniji i da će dovesti do ubrzanja reformi sa naše strane, ali i do toga da evropske institucije dinamičnije valorizuju njihove rezultate.

Posebno je upoznala ambasadora sa aktivnostima u sprovođenju ustavne reforme, odnosno sa planom parlamenta da još jednom konsultuje javnost kako bi se postigao široki konsenzus o ključnim elementima predloženih ustavnih amandmana.

Ambasador Falkoni kaže da Francuska kao prvi inicijator izmenjene metodologije pristupnog procesa pozdravlja pojačan angažman predsednika Aleksandra Vučića i Vlade Srbije na ključnim pitanjima u oblasti vladavine prava.

Time je, navodi, dodatno osnažen politički proces što je jedan od važnijih elemenata nove metodologije.

Podvukao je podršku Francuske reformama koje Vlada Srbije sprovodi, posebno onima u oblasti vladavine prava, odnosno pravosuđa, medijskih sloboda i demokratizacije društva i sprovođenja ciljeva Zelenog dogovora.

Izvor: Tanjug