J. Joksimović i Launski: Potreban pozitivan signal regionu ZB-a

25. mart 2021. | Beograd

J. Joksimović i Launski: Potreban pozitivan signal regionu ZB-a

Ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović razgovarala je danas sa Peterom Launskim Tifentalom, generalnim sekretarom i zamenikom austrijskog saveznog ministra  za evropske i međunarodne poslove, o evropskoj integraciji Srbije, bilateralnim odnosima i o aktuelnoj situaciji u regionu.           

Joksimović je informisala sagovornika o aktivnostima koje Vlada Srbije preduzima kako bi po novoj metodologiji nastavila pristupne pregovore o članstvu u EU.          

„Reformisani način pregovora sa Unijom prihvatili smo i dok još nisu bili poznati svi detalji o tome na koji način će se ubuduće realizovati politika proširenja EU i time smo pokazali visoki nivo poverenja u naše evropske partnere", kazala je Joksimović.           

Dodala je da je Srbija spremna da nastavi sa reformskim procesom, pre svega u oblasti političkih kriterijuma i vladavine prava u okviru klastera 1 - Osnove, koji je posebno važan za merenje ukupnog napretka na putu evropskih integracija, a  istovremeno aktivno radi na reformama u okviru svih ostalih klastera posebno klastera 3 - Konkurentnost i inkluzivni rast i klastera 4 - Zeleni dogovor, digitalizacija i infrastrukturno povezivanje.           

Joksimović je zahvalila Austriji na principijelnoj podršci evropskoj integraciji naše zemlje i Zapadnog Balkana u celini i izrazila očekivanje da će nam iskustvo i podrška te države, kao veoma značajnog političkog i ekonomskog partnera, biti i u predstojećem periodu od pomoći u daljem reformskom i pristupnom procesu.           

Posebno je istakla da očekuje da će novi format Međuvladinih konferencija, kao najviši oblik strateškog političkog međudržavnog dijaloga, omogućiti da se na transparentan način države članice iskažu očekivanja kada je reč o vladavini prava, borbi protiv korupcije, reformi pravosuđa, borbi protiv organizovanog kriminala i drugim glavnim temama.           

Kako je naglasila, Srbija će takođe biti u prilici da tom prilikom direktno obrazloži svoje reformske aktivnosti i da i na taj način predstavi važne korake koje preduzima u pristupnom procesu.           

Peter Launski Tifental naglasio je da Austrija iskreno podržava evropsku integraciju Srbije, kao država članica koja se zalaže i za dosledno sprovođenje politike proširenja EU.           

Izrazio je uverenje da će naša zemlja nastaviti sa realizacijom svih neophodnih reformi, posebno onih u oblasti političkih kriterijuma, kao ključnih u pristupnom procesu.           

Takođe, razmotrena je i aktuelna situacija u obema zemljama u vezi sa pandemijom kovid-19, kao i u regionu Zapadnog Balkana.           

Ministar Joksimović izvestila je sagovornika o zdravstvenim i ekonomskim merama koje je Vlada Srbije preduzela kako bi zaštitila stanovništvo, pre svega o uspešnom toku imunizacije, ali i o solidarnosti iskazanoj prema susednim državama u tom pogledu.           

Sagovornici su se saglasili da bi bilo od velikog značaja da i Kovaks mehanizam što pre postane dostupan i funkcionalan za Zapadni Balkan.

Izvor: Tanjug