J. Joksimović onlajn sa studentima FPN

17. mart 2021. | Beograd

J. Joksimović onlajn sa studentima FPN

Ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović organizovala je danas u digitalnom formatu posetu studenata Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Beogradu u okviru predmeta Savremena diplomatija i razgovor na temu „Diplopolitike Evropske unije i njihov fokus na Zapadnom Balkanu“. 

Joksimović je upoznala studente četvrte godine osnovnih studija sa svakodnevnom praksom Evropske unije kada je reč o uključivanju Srbije i Zapadnog Balkana u dve svoje ključne srodne reforme - zelenu i digitalnu. 

Ona je ukazala da je cilj obe agende da Evropa 2050. godine postane prvi klimatski neutralni kontinent i za našu zemlju je važno da svoje nacionalne politike uskladi sa politikama EU i na taj način doprinese sopstvenom bržem društvenom i ekonomskom napretku i boljem kvalitetu života svojih građana. 

Joksimović je studentima govorila o načinu na koji naša zemlja pregovara na političkom i na ekspertskom nivou o pristupanju Evropskoj uniji, kako proceduralno, tako i o neposrednim iskustvima saradnje sa evropskim institucijama i sa državama članicama EU. 

Nakon uvodnog izlaganja ministra, studenti su bili u prilici da od Jadranke Joksimović, u razgovoru, dobiju i dodatne informacije o tome na koji način Srbija lobira za svoje interese tokom pristupnih pregovora, kako se koordinira proces evropskih integracija, koja je uloga glavnog pregovarača sa EU.

Joksimović je odgovarala na brojna pitanja studenata o svim aspektima procesa evropskih integracija Republike Srbije.

Izvor: Tanjug