J. Joksimović: Unapređeni politički i ekonomski odnosi Srbije i Turske

11. februar 2021. | Beograd

J. Joksimović: Unapređeni politički i ekonomski odnosi Srbije i Turske

Ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović primila je danas u oproštajnu posetu ambasadora Turske Tanžua Bilgiča, sa kojim je razgovarala o procesu evropske integracije Srbije, kao i o bilateralnoj i regionalnoj saradnji.

Joksimović je zahvalila turskom diplomati na posvećenom angažmanu u našoj zemlji i naglasila da su politički i ekonomski odnosi dveju zemalja na izuzetno visokom nivou i da značajno doprinose jačanju stabilnosti na Zapadnom Balkanu, saopšteno je iz Ministarstva.

Ministar je informisala ambasadora Bilgiča o aktuelnostima u pregovorima Srbije za članstvo u EU, posebno o reformama koje su od posebne važnosti za taj proces.

„U ovom trenutku najvažniji zadatak Vlade Srbije jeste da ubrza reforme koje imaju za cilj dostizanje standarda postavljenih najvažnijim politikama EU. Posebno su nam važne one u oblasti vladavine prava, ali i reforme koje se odnose na zelenu agendu, digitalizaciju, održivi rast srpske ekonomije", naglasila je Joksimović.

Ona je izjavila da je upravo ono što je do sada postignuto u reformskom procesu, posebno kada je reč o snazi srpske ekonomije, zdravstvenoj zaštiti i digitalizaciji, omogućilo da naša zemlja bude jedna od najuspešnijih u svetu kada je reč o imunizaciji stanovništva.

Ambasador Bilgič rekao je da iz Srbije odlazi zadovoljan visokim stepenom razumevanja i saradnje dveju zemalja.

Naročito je ukazao na pozitivna iskustva turskih investitora, kao i na rezultate projekata lokalnog razvoja koje je podržala njegova zemlja.

Izrazio je uverenje da je ta vrsta razvojnog partnerstva najbolji način da se unaprede životi građana u Srbiji, ali i u čitavom regionu.

Izvor: Tanjug