J. Joksimović: Nova metodologija za veći kredibilitet pregovora

08. februar 2021. | Beograd

J. Joksimović: Nova metodologija za veći kredibilitet pregovora

Ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović razgovarala je danas putem video-linka sa Klemanom Bonom, državnim ministrom za evropske poslove u Ministarstvu za Evropu i spoljne poslove Francuske, o evropskoj integraciji Srbije, posebno o novoj metodologiji pregovora, kao i o drugim aktuelnim bilateralnim pitanjima od značaja za odnose dveju zemalja u kontekstu pregovaračkog procesa.

Ministar Joksimović izjavila je da Srbija ceni napore Francuske, koja je iniciranjem debate unutar EU o novoj metodologiji pregovora o članstvu u Uniji doprinela da Evropska komisija tu metodologiju prošle godine predloži i na taj način stvori osnovu da se ubrzaju pregovori o pristupanju EU, da oni budu efikasniji, predvidiviji i verodostojniji za sve pregovaračke strane.

„Srbija je razumela promenu metodologije kao priliku da pregovore ubrza tako što će, sa svoje strane, ubrzati i reforme neophodne za članstvo u EU. Iako smo duboko u pregovaračkom procesu, odlučili smo da prihvatimo novi način pregovora uvereni da će Evropska komisija uskoro predstaviti detaljan plan, sa kriterijumima daljeg pregovaračkog procesa u okviru šest klastera za šest sektorskih politika EU“, naglasila je ministar Joksimović.

Bon i Joksimović su se složili da su za dobre i plodotvorne odnose Srbije i Francuske veoma važni i redovni i otvoreni politički susreti dvojice predsednika, Aleksandra Vučića i Emanuela Makrona, kao osnova za dalje unapređenje ukupnih bilateralnih odnosa, ali i za jačanje podrške našoj zemlji da po strogim ali fer uslovima pristupa Evropskoj uniji.

Otuda je i današnji video sastanak nastavak aktivnog dijaloga o novoj metodologiji i nastavku pregovora o članstvu.

„Novi način pregovora treba da osigura i to da u prvoj polovini godine, na visokom nivou, bude održana međuvladina konferencija, kao ključni format za politički dijalog Srbije i EU, odnosno Evropske komisije i država članica. To će biti i prilika da razgovaramo o svim elementima primene nove metodologije na našu zemlju, uz valorizovanje do sada postignutog“, istakla je Joksimović.

Naglasila je da Srbija ima dobar skor u klasteru 3 - Konkurentnost i inkluzivni rast koji je važan i u periodu postkovid oporavka i za EU i za kandidate, a da je u klasteru 1 - Vladavina prava svih pet od pet poglavlja otvoreno, te da očekujemo ove godine i otvaranje nekog od klastera. Ministar Joksimović izvestila je sagovornika i da su prethodnih meseci aktivnosti Vlade Srbije bile posvećene i prilagođavanju same pregovaračke strukture najvažnijim zahtevima nove metodologije i da ćemo spremno ući u novi model pregovora čim EK objavi sve njegove elemente.

Bon je naglasio da reforma Evropske unije treba da bude proces komplementaran njenom proširenju, kako bi bila sposobna da integriše nove države.
On je ponovio poziciju Francuske da je nova metodologija pregovora o članstvu zamišljena kao prevashodno politički usmeravan proces koji bi uz neophodne reforme vratio region u fokus EU i učinio proces kredibilnim i predvidivim u odnosu na zasluge svakog pojedinačnog kandidata.

Jadranka Joksimović upoznala je sagovornika sa uspešnim procesom vakcinacije stanovništva u Srbiji protiv virusa korona, podsetila da je Srbija među prvim zemljama u regionu finansijski učestvovala u globalnom sistemu razvoja vakcine i uz razumevanje sa kakvim se problemom u snabdevanju vakcina susreću zemlje EU izrazila očekivanje da se u što skorije vreme uspostavi efikasni mehanizma za dostupnost vakcina Zapadnom Balkanu i Srbiji.

Izvor: Tanjug