Ј. Јоксимовић: Нова методологија за већи кредибилитет преговора

08. фебруар 2021. | Београд

Ј. Јоксимовић: Нова методологија за већи кредибилитет преговора

Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић разговарала је данас путем видео-линка са Клеманом Боном, државним министром за европске послове у Министарству за Европу и спољне послове Француске, о европској интеграцији Србије, посебно о новој методологији преговора, као и о другим актуелним билатералним питањима од значаја за односе двеју земаља у контексту преговарачког процеса.

Министар Јоксимовић изјавила је да Србија цени напоре Француске, која је иницирањем дебате унутар ЕУ о новој методологији преговора о чланству у Унији допринела да Европска комисија ту методологију прошле године предложи и на тај начин створи основу да се убрзају преговори о приступању ЕУ, да они буду ефикаснији, предвидивији и веродостојнији за све преговарачке стране.

„Србија је разумела промену методологије као прилику да преговоре убрза тако што ће, са своје стране, убрзати и реформе неопходне за чланство у ЕУ. Иако смо дубоко у преговарачком процесу, одлучили смо да прихватимо нови начин преговора уверени да ће Европска комисија ускоро представити детаљан план, са критеријумима даљег преговарачког процеса у оквиру шест кластера за шест секторских политика ЕУ“, нагласила је министар Јоксимовић.

Бон и Јоксимовић су се сложили да су за добре и плодотворне односе Србије и Француске веома важни и редовни и отворени политички сусрети двојице председника, Александра Вучића и Емануела Макрона, као основа за даље унапређење укупних билатералних односа, али и за јачање подршке нашој земљи да по строгим али фер условима приступа Европској унији.

Отуда је и данашњи видео састанак наставак активног дијалога о новој методологији и наставку преговора о чланству.

„Нови начин преговора треба да осигура и то да у првој половини године, на високом нивоу, буде одржана међувладина конференција, као кључни формат за политички дијалог Србије и ЕУ, односно Европске комисије и држава чланица. То ће бити и прилика да разговарамо о свим елементима примене нове методологије на нашу земљу, уз валоризовање до сада постигнутог“, истакла је Јоксимовић.

Нагласила је да Србија има добар скор у кластеру 3 - Конкурентност и инклузивни раст који је важан и у периоду постковид опоравка и за ЕУ и за кандидате, а да је у кластеру 1 - Владавина права свих пет од пет поглавља отворено, те да очекујемо ове године и отварање неког од кластера. Министар Јоксимовић известила је саговорника и да су претходних месеци активности Владе Србије биле посвећене и прилагођавању саме преговарачке структуре најважнијим захтевима нове методологије и да ћемо спремно ући у нови модел преговора чим ЕК објави све његове елементе.

Бон је нагласио да реформа Европске уније треба да буде процес комплементаран њеном проширењу, како би била способна да интегрише нове државе.
Он је поновио позицију Француске да је нова методологија преговора о чланству замишљена као превасходно политички усмераван процес који би уз неопходне реформе вратио регион у фокус ЕУ и учинио процес кредибилним и предвидивим у односу на заслуге сваког појединачног кандидата.

Јадранка Јоксимовић упознала је саговорника са успешним процесом вакцинације становништва у Србији против вируса корона, подсетила да је Србија међу првим земљама у региону финансијски учествовала у глобалном систему развоја вакцине и уз разумевање са каквим се проблемом у снабдевању вакцина сусрећу земље ЕУ изразила очекивање да се у што скорије време успостави ефикасни механизма за доступност вакцина Западном Балкану и Србији.

Извор: Танјуг