J. Joksimović i I. Korčok: Slovačka donacija za borbu protiv kovida gest prijateljstva

08. februar 2021. | Beograd

J. Joksimović i I. Korčok: Slovačka donacija za borbu protiv kovida gest prijateljstva

Slovačka donacija u vrednosti od 97.000 evra, koja sadrži PCR testove, zaštitna odela za medicinske radnike, higijenske pakete i generatore za struju stigla je danas na aerodrom „Nikola Tesla“ u Beogradu.

Donaciju namenjenu Univerzitetskom kliničkom centru Srbije, ministru za evropske integracije Jadranki Joksimović uručio je ministar spoljnih i evropskih poslova Slovačke Ivan Korčok.

Uručujući poklon, ministar Korčok ukazao je da su testovi koji su danas donirani Srbiji proizvedeni u Slovačkoj, po tehnologiji koja im omogućava da zbog izuzetne osetljivosti mogu da detektuju i nove mutirajuće sojeve virusa.

Izrazio je uverenje da će ti testovi, zbog te posebnosti, doprineti dodatnom suzbijanju epidemije.

Joksimović i Korčok imali su tet-a-tet sastanak, a tom prilikom Joksimović se zahvalila slovačkom ministru na značajnoj donaciji i istakla da su partnerstvo i međusobna podrška država Evrope važne jer virus korona ne poznaje granice i samo zajednički možemo da odgovaramo na izazove pred koje nas je stavila aktuelna pandemija.

„Srbija je jedna od vodećih zemalja sveta u imunizaciji svojih građana i ovaj vid pomoći, koji takođe vodi u pravcu dostizanja cilja koji svi delimo, a koji podrazumeva suzbijanje virusa i povratak normalnim tokovima života, od velike je važnosti“, rekla je Joksimović.

Korčok je naveo da je Slovačka, kao politički i ekonomski partner Srbije, sa kojom kao poseban most saradnje ima brojnu slovačku nacionalnu manjinu, i na ovaj način želela da pruži pomoć kao gest velikog prijateljstva i solidarnosti.

„Pandemija kovid-19 imala je za posledicu i stvaranje nepovoljnih okolnosti po politiku proširenja Evropske unije. Ipak, uveren sam da će ove godine Srbija nastaviti sa sprovođenjem reformi ključnih za proces evropske integracije, ali i sa pregovorima o pristupanju EU“, kazao je Korčok.

Dodao je da će u tome i nadalje Srbija imati punu podršku slovačke vlade, saopšteno je iz Ministarstva za evropske integracije.

Joksimović je informisala sagovornika da je Vlada Srbije, u očekivanju detalja nove metodologije i preciznog načina njene primene na Srbiju kao države koja je značajno odmakla u procesu pristupanja EU, uveliko radi na novom klasterskom pristupu koordinisanja unutrašnjih reformi, u potpunosti prateći ciljeve evropskih zajedničkih politika.

„Posvećeni smo posebno ubrzanju reformi u klasteru vladavine prava, svesni da su one najvažniji parametar za merenje napretka u pregovorima. Stoga nam je veoma važno da što pre bude održana politička međuvladina konferencija, na kojoj bismo zajedno sa evropskim partnerima usaglasili sve nove elemente procesa pregovora i podrška Slovačke da se taj format uskoro organizuje nam je veoma važna“, naglasila je Joksimović.

Dodala je da Srbija visoko ceni to što je Slovačka ne samo iskreni i dosledni zagovornik politike proširenja EU, već i činjenicu da principijelno podržava posvećenost naše zemlje normalizaciji odnosa sa Prištinom, uz postizanje rešenja prihvatljivog za sve.

Izvor: Tanjug