J. Joksimović: Očekujem intenziviranje pregovora po klasterima

14. januar 2021. | Beograd

J. Joksimović: Očekujem intenziviranje pregovora po klasterima

Ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović danas je, u razgovoru sa ambasadorom Portugalije Marijom da Silva Pinom, rekla da veruje da će, uprkos krizi usled pandemije kovid-19, dinamika pregovora o članstvu u EU po novoj metodologiji biti ubrzana, uz puno uvažavanje dosadašnjeg učinka Srbije u okviru 6 pregovaračkih klastera.

Joksimović je ambasadora Portugalije, zemlje koja je od 1. januara 2021. preuzela šestomesečno predsedavanje Savetom Evropske unije, upoznala sa setom reformi koje je nova Vlada Srbije već otpočela, a koje su ključni deo unutrašnje političke agende, posebno one u oblasti vladavine prava.

Kako je saopštilo Ministarstvo za evropske integracije, Joksimović je sa Marijom da Silva Pinom razgovarala o aktuelnom predsedavanju te zemlje Evropskoj uniji, o evropskoj integraciji Srbije, bilateralnim pitanjima, kao i o situaciji u regionu.

Joksimović je zahvalila na dosadašnjoj podršci portugalske vlade u pristupanju Srbije Evropskoj uniji.

Naglasila je da očekuje da će u prvoj polovini godine, tokom predsedavanja Portugalije Savetom EU, Srbija dobiti precizne instrukcije o primeni nove metodologije pregovaranja zasnovane na klasterima vodećih zajedničkih evropskih politika, kao i mapu puta za njeno sprovođenje.

„Evropska komisija odlučila se za novi način pregovora sa državama u procesu pristupanja kako bi efikasnije i kredibilnije sprovodila politiku proširenja EU i stoga verujemo da ćemo, uprkos krizi usled pandemije kovid-19, biti u prilici da ubrzamo dinamiku pregovora o članstvu u EU, uz puno uvažavanje našeg dosadašnjeg učinka“, rekla je Joksimović.

Joksimović je naglasila da je za Srbiju važno da što pre bude održana međuvladina konferencija na kojoj bi se, na visokom političkim nivou razmotrila ključna pitanja o načinu daljih pregovora o članstvu u EU.

Cilj je, kako je podvukla, da budemo organizaciono, administrativno i finansijski potpuno spremni da usvajamo preporuke Evropske komisije, usaglašavamo domaće zakonodavstvo sa pravnim tekovinama EU i dostignemo ostala stroga merila za okončanje pregovora.

Ambasador Pina izjavila je da je Portugalija uvek bila zagovornik politike proširenja EU, posebno pristupanja Srbije koja je daleko odmakla u pregovorima o članstvu u Uniji. Takođe, predstavila je prioritete portugalskog predsedavanja.

Kako je rekla, njena zemlja predvodi EU u ovom veoma komplikovanom trenutku, kako zbog pandemije, tako i zbog borbe za ekonomski oporavak i sprovođenje mera na nivou Unije u oblasti zdravstvene i socijalne zaštite.

„Portugalsko predsedavanje zasnovano je na pet principa - Evropa koja je otporna, socijalna, digitalna, 'zelena' i globalna“, naglasila je Pina i dodala da je zajednički imenitelj ovim principima održivost, utemeljena na osnovnim vrednostima Unije.

Joksimović i Pina saglasile su se da je Ekonomski i investicioni plan za Zapadni Balkan, uz sredstva iz IPA fondova EU namenjena Srbiji, okvir da se i naša zemlja uključi u „zeleni“ i inovativni investicioni ciklus, u skladu sa agendom razvijenih zemalja EU i tako ostvari i očekivanja građana koji podržavaju njen evropski put.

Izvor: Tanjug