J. Joksimović: Sa napredovanjem procesa, rašće i očekivanja za usklađenošću

28. decembar 2020. | Beograd

J. Joksimović: Sa napredovanjem procesa, rašće i očekivanja za usklađenošću

Ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović izjavila je danas da niko od Srbije ne može u ovoj fazi pristupnog procesa da očekuje da bude stoprocentno usklađena sa zajedničkom spoljnom i bezbednosnom politikom EU dodajući da će se kako proces bude odmicao očekivanja za što većom usklađenošću samo povećavati.

Joksimović je, na sednici Skupštine na kojoj se raspravlja o zaključcima o Izveštaju EK o napretku Srbije, kazala da se i u članu 10 SSP-a i u našem pregovaračkom okviru navodi da postoje politički i ekonomski interesi koje država koja pristupa može da promoviše do svog stupanja u članstvo EU.

„Politička očekivanja postoje, posebno od nekih država, da se Srbija više usklađuje i ta će očekivanja biti sve veća u odnosu na ono što se bude dešavalo na relaciji odnosa EU - Kina, EU – Rusija“, kazala je Joksimović.

Istakla je da je Srbija razumela šta se očekuje od nje, ali da istovremeno vodi računa i o svojim političkim i ekonomskim interesima.

Kada je reč o samoproglašenju nezavisnosti Kosova, gde Srbija ima podršku u Savetu bezbednosti, Joksimović podseća da ima podršku i u EU i to od pet zemalja članica koje nezavisnost Kosova nisu priznale.

„Zato EU mora da bude statusno neutralna. To se ne dešava uvek do kraja jer je uticaj pojedinih država članica koje su priznale nezavisnost vrlo snažan“, dodala je.

Joksimović kaže da je zajednička spoljna i bezbednosna politika izazov i za samu EU i u tom smislu navodi da su postojale tako velike razlike oko nekih pitanja zajedničke spoljne i bezbednosne politike da se čak išlo na ideju da se odlučivanje konsenzusom zameni odlučivanjem kvalifikovanom većinom.

„Toliko je politički snažno izražen proces i nova metodologija stavlja naglasak na političko vođenje procesa, a ne više samo na tehnokratsku dimenziju, koja je naravno važna. Kompleksan je proces, ne reflektuje se ni na sve države regiona na isti način, različiti su nam i bilateralni odnosi, ali da će se očekivanja povećavati kako proces bude napredovao, sigurna sam u to“, navela je ministar dodajući da po prvi put imamo geopolitičku Evropsku komisiju i da će se samim tim očekivanja samo povećavati.

Kako kaže, u Izveštaju je prenaglašena kritika zahvalnost Srbije Kini na pomoći prilikom borbe protiv pandemije virusa korona, jer su nakon toga i predsednik i Vlada pokazali snažnu solidarnost sa EU, kao i EU prema nama. Odnosi EU prema Kini i Rusiji, kao i SAD i Turskoj će biti izazovni. Posebno važno je geoekonomsko postavljanje EU u odnosu na proklamovani cilj klimatske neutralnosti do 2050. kojim bi Evropa postala prvi klimatsko neutralni kontinent, a nemaju svi ostali globalni akteri isti pristup, i javlja se snažno ekonomsko rivalstvo. Za Srbiju je važno da bude konkurentna i u skladu sa evropskim modelom rasta.

Sve ovo donosi i različita politička očekivanja, pojasnila je Joksimović.

„Zajednička spoljna i bezbednosna politika je uslovljena geoekonomskim i geopolitičkim planovima i platformama većine zemalja EU i od nas će se očekivati da kako napredujemo u procesu da se tako više uzglobljujemo u zajedničku spoljnu i bezbednosnu politiku“, kaže ministar.

Izvor: Tanjug