J. Joksimović: Nisam Nušićev lik da me oslovljavate sa „gospođo ministarka“

28. decembar 2020. | Beograd

J. Joksimović: Nisam Nušićev lik da me oslovljavate sa „gospođo ministarka“

Ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović danas je u Skupštini Srbije, gde je u toku rasprava o zaključcima povodom predstavljanja izveštaja Evropske komisije o Srbiji, polemisala sa više poslanika, a u odgovoru poslaniku Ujedinjene doline-SDA Sandžaka Enisu Imamoviću kazala je da nije supruga ministra pa da je oslovljava kao Nušićevog lika.

Imamović je govorio o položaju manjina u Srbiji i Jadranki Joksimović se obratio sa „gospođo ministarka“ na šta je ona reagovala.

„Imali ste jedan mizogeni nastup prema meni, jer ste me oslovili gospođom ministarkom. Ja nisam Nušićev lik jer nisam supruga ministra, nego sam ministar. Uvedite to sebi u vokabular“, poručila mu je Joksimović.

O izveštaju Evropske komisije govorio je i predsednik Jedinstvene Srbije Dragan Marković Palma koji je na neki način kritikovao i samu Komisiju i zemlje članice, jer među njima onih koji žele da zaustave Srbiju na evropskom putu.

„Da je izveštaj Evropske komisije tačan, Angela Merkel bi zabranila nemačkim investitorima da investiraju u Srbiju i ne bi 60.000 radnika bilo zaposleno u nemačkim kompanijama koje rade u Srbiji“, rekao je Marković.

Navodeći da se opozicija žali na izborne uslove, Marković je upitao gde to ima da se u izbornoj godini smanji cenzus sa pet na tri odsto, te da se opozicija ponaša kao klub koji se takmičio u Prvoj super ligi, pa ispao u drugu, iz druge u zonu i na kraju odustao od takmičenja.

„A hoće da ima svoje delegate. Pa gde to na svetu ima?“ pitao je Marković.

On je naveo i da nije „evropejac“, ali da jeste za ulazak Srbije u EU, ali bez novih ucena na svakih šest meseci. „Moja diskusija je bila dokle ćete to da radite Srbiji“, rekao je on.

Marković je rekao i da je 2008. godine sa Ivicom Dačićem napravio proevropsku vladu, kada Joksimović „nije bila proevropski orijentisana“.

„Nije ni bitno, ali smo mi napravili proevropsku vladu. Od tada su počeli da dolaze investitori u Srbiju. Moja kritika je išla prema onima koji su nam nešto obećavali, a lagali nas“, rekao je poslanik JS.

Joksimović je odgovorila da joj je drago što je čula Markovića, koji je pokazao da postoji pluralizam u razmišljanjima o evropskim integracijama.

„Kad vas slušam imam utisak da ste vi kao nešto antievropski raspoloženi, a ja lično mislim da ste puno doprineli promociji evropske ideje time što su vam dobri domaćini i Beč i Paralija i svuda gde ste išli sa privrednicima. Mislim da je to bio pravi način i da ste vi u praksi pokazali da prepoznajete vrednost članstva u EU“, rekla je Joksimović.

Ona je dodala da je Marković, iako je bio kritičan u obraćanju, doprineo evropskoj ideji.

Odgovorila mu je i za to što je primetio da „nije bila proevropski raspoložena“.

„Aludirali ste na moje članstvo u SRS, a podsetiću vas da je SNS nastala na polarizovanom odnosu unutar nekadašnje SRS oko prihvatanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju. Oni koji su stvorili SNS su bili za prihvatanje SSP. Vučić i SNS su od 2014. uradili više za evropsku budućnost Srbije nego za 10, 12 godina proevropske retorike onih koji su tada bili na vlasti, a koji nijednu ozbiljnu reformu suštinski nisu započeli“, rekla je Joksimović.

Izvor: Tanjug