J. Joksimović: Podrška EU za nabavku vakcina za Zapadni Balkan

18. decembar 2020. | Beograd

J. Joksimović: Podrška EU za nabavku vakcina za Zapadni Balkan

Ministar za evropske integracije i Nacionalni IPA koordinator (NIPAK) Jadranka Joksimović razgovarala je danas sa evropskim komesarem za susedsku politiku i proširenje Oliverom Varheijem i ministrima spoljnih poslova i evropskih integracija Zapadnog Balkana o epidemiološkoj situaciji i merama, kao i dostupnosti vakcina kroz COVAX mehanizam za partnere sa Zapadnog Balkana.

Ministri su razgovarali sa komesarom o načinima i kako da se u što kraćem roku obezbedi bar deo potrebnih doza vakcina u isto vreme kada i za članice EU.

Komesar Varheji upoznao je ministre sa trenutnom situacijom u pogledu COVAX mehanizma kao i mogućnostima dostupnosti vakcina čim Evropska agencija za lekove odobri neku od vakcina. 

Takođe, upoznao ih je sa dodatnim aktivnostima koje je EK preduzela na prenameni dela sredstava iz višekorisničkog IPA programa za 2020. godinu koja će biti iskorišćena za nabavku vakcina za region Zapadnog Balkana.

„Na osnovu prethodno potpisanih sporazuma o nabavci vakcina sa proizvođačima, države članice EU imaju mogućnost da ustupe za kupovinu ili doniraju deo zakupljene količine vakcina trećim državama“, rekla je Joksimović, a navodi se u saopštenju resornog ministarstva. Ona je naglasila da je Srbija zahvalna na inicijativi komesara za dodatnim sredstvima za nabavku vakcina, ali da je za Srbiju još važniji pravovremeni pristup vakcinama i da očekujemo da nam bude dostupan deo potrebnih doza isto kada i članicama EU.

Na sastanku je Varheji pojasnio da se radi o pristupu ograničenoj količini pouzdanih vakcina odobrenih od strane službi EU za potrebe prioritetnih grupa poput medicinskog osoblja, starijih, ranjivih i drugih rizičnih grupa. 

Deo pomoći, do 15 odsto, mogao bi da se iskoristi za nabavku dodatne opreme i medicinskog materijala koji su neophodni za sprovođenje vakcinacije ili upravljanje ovim procesom. 

Joksimović je izrazila posebnu zahvalnost komesaru Varheiju na snažnoj solidarnosti i pomoći koju je EU tokom poslednjih meseci obezbedila u cilju jačanja otpornosti zdravstvenog sistema u Srbiji, pre svega kroz nabavku i transport neophodne zdravstvene opreme, dodatni angažman zdravstvenih radnika, te pružanje podrške materijalno najugroženijim kategorijama stanovnika. 

Izvor: Tanjug