J. Joksimović: Žene u Srbiji aktivno uključene u političko odlučivanje na svim nivoima

15. decembar 2020. | Beograd

J. Joksimović: Žene u Srbiji aktivno uključene u političko odlučivanje na svim nivoima

Žene u Srbiji uključene su u najviše strukture političkog odlučivanja i takav pristup se preliva i reflektuje na lokalne samouprave, kaže ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović i ističe da nijedna žena ne sme biti diskriminisana, lošije plaćena ili na bilo koji način opstruisana samo zato što je žena.

Joksimović je na današnjem uručivanju godišnjih priznanja za unapređenje rodne ravnopravnosti na lokalnom nivou istakla da je važno da se u svakom delu Srbije sprovodi rodna ravnopravnost, te da je pokazano da je država tome ozbiljno posvećena. 
„Ne može žena zbog toga što je žena da bude deprivirana u bilo kom segmentu svojih mogućnosti, svojih kapaciteta, ideja, radnih sposobnosti i da bude manja plaćena. Tako se gradi odgovorno društvo i mislim da je Srbija na dobrom putu“, istakla je ministar.

Kaže, veruje, da svi zajedno možemo da u narednim godinama pojačamo rezultate zajedničkog delovanja i naglašava da se pitanjem žena ne želi stvoriti nikakva priča usmerena protiv muških prava, što se, dodaje, vrlo često „banalno interpretira“.

Joksimović ističe da Srbija ne kaska za Evropskom unijom u pogledu prava žena i da čak, kaže, u EU postoje države veoma konzervativnih društava, kada su u pitanju institucije i donošenje političkih odluka.

„U Srbiji u praksi to nije slučaj“, naglašava i dodaje da priča o rodnoj ravnopravnosti „pada u vodu“ ako nema ekonomskog osnaživanja žena. 

Ministar ukazuje da se Evropska povelja o ravnopravnosti muškaraca i žena iz 2006. godine primenjuje u 32 lokalne samouprave u Srbiji, koje su podržale glavne domete povelje.

Navela je da je i EU progres pružao značajnu podršku lokalnim samoupravama, posebno manje razvijenim opštinama, gde su opštine podržane u segmentu građenja mehanizama za podršku rodnoj ravnopravnosti, njeno indeksiranje i budžetiranje.

„Odobravaju se u budžetskim sredstvima sve one aktivnosti koje će doprineti da se žene ekonomski osnaže, da se više uključe u rad lokalnih samouprava i praksa Evropske unije je da se ta oblast stalno razvija“, kaže Joksimović.

Istakla je da je rodna ravnopravnost postala prioritet svih politika, a posebno spoljne politike Evropske unije i  poručila da je Srbija pozdravila takvu odluku i aktivno se uključila u taj proces.

Izvor: Tanjug