Joksimović i Rosoha: Slovačka pruža značajnu ekspertsku pomoć na putu Srbije ka EU

15. decembar 2020. | Beograd

Joksimović i Rosoha: Slovačka pruža značajnu ekspertsku pomoć na putu Srbije ka EU

Ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović razgovarala je danas sa ambasadorom Slovačke u Beogradu Fedorom Rosohom o nastavku pristupnih pregovora Srbije sa Evropskom unijom, daljem jačanju veoma dobrih bilateralnih odnosa i situaciji u regionu.

Istovremeno, Joksimović je zahvalila Slovačkoj na principijelnoj podršci evropskom putu Srbije i politici proširenja EU i upoznala sagovornika sa prioritetima nove Vlade na ubrzanju reformi neophodnih za članstvo u EU, pre svega u oblasti vladavine prava, demokratije, medijskih sloboda, održivog razvoja srpske ekonomije.

Ona je posebno ukazala na politike sa kojima Srbija i u ovom trenutku nastoji da se uskladi u najvećoj mogućoj meri, kao što su Zelena agenda, digitalizacija u svim segmentima društva, makroekonomska i privredna stabilnost.

Ambasador Rosoha izrazio je uverenje da će Srbija, uprkos nepovoljnim okolnostima po politiku proširenja izazvanih i krizom koja je posledica pandemije kovid-19, naredne godine imati priliku da sprovođenjem reformi u ključnim oblastima, ubrza dinamiku pregovora.

Prema njegovim rečima, Slovačka će kao partner i prijatelj Srbije pružati svu neophodnu pomoć našoj zemlji u procesu evropske integracije, pokazujući i na taj način da je iskreni zagovornik politike proširenja EU.

Joksimović i Rosoha saglasili su se da će Ekonomski i investicioni plan za Zapadni Balkan biti u narednom periodu izuzetno značajan instrument podrške uključivanju Srbije, ali i celog regiona u šire tokove EU, te da će projekti koji će na taj način biti finansirani biti najbolji primer regionalnog povezivanja i saradnje, po ugledu na Višegradsku grupu kojoj i Slovačka pripada.

Joksimović je posebno istakla značaj višegodišnje ekspertske pomoći koju Slovačka pruža Srbiji u različitim oblastima, a u okviru Memoranduma o saradnji u oblasti evropskih integracija.

Izvor: Tanjug