J. Joksimović: Važna podrška jačanju turističkog potencijala

10. decembar 2020. | Beograd

J. Joksimović: Važna podrška jačanju turističkog potencijala

Predstavnici opštine Kladovo i Nemačke organizacije za međunarodnu saradnju (GIZ) danas su zvanično potpisali  Memorandum o razumevanju za rekonstrukciju tvrđave Fetislam u Kladovu.

Na današnjem onlajn događaju, praktično je ozvaničen početak rekonstrukcije Kladovske tvrđave, a tim povodom ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović rekla je da je rekonstrukcija tvrđave i lokaliteta u ovom delu Srbije veoma važna i da predstavlja deo evropskog kulturnog nasleđa, ne samo nacionalnog.

Ona je dodala da je turizam najpogođenija grana usled pandemije ne samo u Srbiji već svuda u svetu,  te da je neophodno  dugoročno promišljeno i strateški dalekosežno investiranje u održivi turizam i turistički potencijal Srbije.

„Kao ministarstvo, i ja kao nacionalni IPA kordinator u dogovoru sa drugim ministarstvima  određujemo prioritete u vezi toga šta donosi ekonomski rast i daje dodatu vrednost, naročito kada su u pitanju projekti kojima se unapređuje i podiže lokalni, ali i održivi razvoj“, rekla je ministar Joksimović. Podsetila je da pre dve godine dogovoren projekat iz IPA sredstava koji, finansiraju Evropska unija sa 15 miliona evra i nemačko Ministarstvo za ekonomsku saradnju i razvoj BMZ sa 1,6 miliona evra, a sprovodi Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju GIZ. „U okviru prve komponente uspeli smo da započnemo pripremu za infrastrukturne  radove za rekonstrukciju tvrđave Fetislam u Kladovu, zatim sledi izgradnja Vizitorskog centra u Feliks Romulijani i razvoj lokaliteta Rajačkih pimnica i jedan projekat koji je vezan za uvođenje grejanja u Narodnom pozorištu“, objasnila je Joksimović. To je sve deo prve komponente za koju je danas potpisan Memorandum, a Joksimović je dodala da će u okviru druge komponente koja će biti podržana dodatnim sredstvima od sedam miliona evra (IPA sredstva za 2020.) biti predviđena podrška održivom turizmu.

Ona će podrazumevati pre svega ulaganje u transfer znanja i obučavanje i podizanje i znanja turističkih radnika, razvojnih agencija svih koji su uključeni u podizanje turističke ponude, a što će omogućiti i očuvanje radnih mesta i otvaranje novih u nadi da da će naredna godina doneti pomake, dodala je Joksimović.

U sklopu oporavka turističke  industrije posle Kovida biće podržana i obuka ugostitelja u sklopu Čiste i bezbedne kampanje, kao  i nabavka opreme i materijala za dezinfekciju.

To nam je važno i doprineće većoj bezbednosti, ali i konkurentnosti, naglasila je Joksimović. Što se tiče rekonstrukcije Fetislam tvrđave, ona spada u važne lokalitete na Dunavskoj mapi odnosno naslanja se na mapu kulturnog nasleđa na Dunavu, naglasila je.

Ovo je važan projekat i  očekujem da će opština Kladovo sa GIZ-om nakon nakon potpsivanja Memoranduma sa punim kapacitetima pristupiti svim aktivnostima u nadi da će sve to doprineti novim radnim mestima, turističkom potencijalu i bržem oporavku u postpandemijskom periodu, rekla je Joksimović.

Na ovom virtuelnom događaju obratili su se i šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici, ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić, kao i potpisnici Memoranduma- vođa tima #EUzaTebe – za kulturno nasleđe i turizam i  predstavnik GIZ-a Aleksander Bec i gradonačelnik Kladova Saša  Nikolić. U okviru projekta „EU za kulturno nasleđe i turizam“ biće rekonstruisan deo kladovske tvrđave uključujući Glavnu kapiju, sa bedemom od prvog do šestog bastiona i pripadajućim lagumima, ali i kapiju, letnju pozornicu i priobalne kule u „Malom gradu“.

To je deo projekta #EU za tebe usmeren na razvoj turizma kao značajnog privrednog potencijala za ekonomski razvoj istočne Srbije i Donjeg Podunavlja.

Najviše sredstava iz ovog projekta biće usmereno na obnovu i poboljšanje infrastrukture značajnih objekata kulturnog nasleđa Srbije sa ciljem da se oni na taj način poboljšaju i predstave kao jedan od faktora unapređenja turističke atraktivnosti ovog regiona.

Pored tvrđave Fetislam, projektom je predviđeno i ulaganje u razvoj arheološkog lokaliteta Feliks Romuljiana u blizini Zaječara, kao i lokaliteta Rajačke Pimnice, kod Negotina.

Pored ulaganja u kulturno-istorijske objekte, projekat ima za cilj i da prenese znanja o uspešnim modelima održivog razvoja turizma, podigne kvalitet turističke ponude plasiranjem bespovratnih sredstava, kao i da unapredi prepoznatljivost i atraktivnost istočne Srbije i Donjeg Podunavlja kao turističkih destinacija.

Izvor:Tanjug