Informacije Aktuelnosti

J. Joksimović i Adam: Važno da i EU i Srbija pokažu više entuzijazma

02. decembar 2020. | Beograd

J. Joksimović i Adam: Važno da i EU i Srbija pokažu više entuzijazma

Ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović izjavila je danas da će Vlada Srbije još odlučnije sprovoditi reforme neophodne za članstvo u EU, ali i naglasila da očekuje da i EU pokaže snažniju političku volju za politiku proširenja i primenu nove metodologije.

Joksimović je o aktuelnostima na planu evropskih integracija Srbije, bilateralnim odnosima, kao i o situaciji u regionu danas razgovarala sa ambasadorom Kraljevine Belgije u Srbiji Kunom Adamom. 

Kako je saopštilo Ministarstvo, Joksimović je upoznala belgijskog ambasadora sa ključnim ciljevima koje je nova Vlada Srbije postavila, pre svega vezanim za planove da se ubrzaju dalje reformske aktivnosti koje su put ka dinamičnijim pregovorima o članstvu. 

„Nova metodologija procesa proširenja koju su inicirale države članice EU, a Srbija je prihvatila na najvišem političkom nivou, rezultat je obostrane želje da napredak u pregovorima bude brži“, kaže Joksimović. 

Navela je da će zato Vlada Srbije još odlučnije sprovoditi reforme neophodne za članstvo, kako one u oblasti vladavine prava, tako i ekonomske, razvojne ali i one aktuelne, usmerene na zaštitu zdravlja i dobrobiti stanovništva. 

Istovremeno Joksimović je izrazila očekivanje da će i Evropska unija pokazati snažniju političku volju za politiku proširenja i primenu nove metodologije.  

Ambasador Adam je istakao da Belgija podržava evropski put Srbije, kao i da detaljno prati proces usaglašavanja i primene pravnih tekovina EU u našoj zemlji, posebno u oblasti vladavine prava. 

Sagovornici su se saglasili da je za ubrzanje procesa neophodna i pozitivnija komunikaciona strategija i više entuzijazma i Evropske unije i  zemalja u pristupnom procesu.

Zaključeno je da su bilateralni odnosi dveju zemalja dobri i zasnovani pre svega na partnerskoj saradnji, ali i da postoje osnove za njihovo dalje produbljivanje kako na političkom, tako i na ekonomskom planu.

Izvor: Tanjug