J. Joksimović i Lo Kašo: Italija ceni konstruktivan pristup Srbije u regionalnoj saradnji

30. novembar 2020. | Beograd

J. Joksimović i Lo Kašo: Italija ceni konstruktivan pristup Srbije u regionalnoj saradnji

Ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović razgovarala je danas sa ambasadorom Italije Karlom Lo Kašom o evropskom putu Srbije, aktuelnoj situaciji u regionu, kao i o bilateralnim odnosima.

Na sastanku je posebno bilo reči o aktivnostima i merama koje preduzimaju Srbija i Italija u suzbijanju posledica pandemije Kovid-19, a Joksimović je ocenila da „Srbija i Italija svoje partnerstvo zasnivaju na veoma uspešnim političkim i ekonomskim odnosima uz izuzetnu solidarnost u teškim vremenima sa kojima su se suočili građani i Vlade obe zemlje“.

Joksimović je naglasila da je podrška Italije u nastavku pristupnog procesa Srbije od velikog značaja za našu zemlju i njene građane i istakla da je nova metodologija pregovora o članstvu koju je prihvatila naša zemlja i inicirana da bi se taj proces ubrzao i time obezbedila verodostojna evropska budućnost za region. 

U tom smislu, Joksimović je izrazila uverenje da bi Međuvladina konferencija tokom decembra bila najbolja prilika da Srbija predstavi do sada učinjeno na reformskom planu i jasno pokaže doslednost kada je naš evropski put u pitanju. 

Govoreći o odnosima u regionu, Joksimović je poručila da je Srbija uložila značajan politički kredibilitet da se poboljša i intenzivira regionalna saradnja koja je od presudnog značaja za privredni rast na Zapadnom Balkanu i bolji život naših građana.

Ambasador Lo Kašo je istakao da je cilj Italije stabilan i prosperitetan Zapadni Balkan, te da je u tom smislu konstruktivna uloga Srbije od velikog značaja za Evropsku uniju. 

„Italija će nastaviti da podržava evropski put i da se zalaže za dodatno ubrzanje reformi u Srbiji u oblastima od značaja za proces evropske integracije“, istakao je italijanski ambasador.

Sagovornici su se saglasili da će Evropska unija i kroz Ekonomski i investicioni plan za ZB podržati dinamičniji ekonomski rast kako bi se smanjio zaostatak u odnosu na države članice EU.

Izvor: Tanjug