J. Joksimović i da Silva Pina: Portugalsko predsedavanje EU početkom 2021. godine

26. novembar 2020. | Beograd

J. Joksimović i da Silva Pina: Portugalsko predsedavanje EU početkom 2021. godine

Ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović razgovarala je danas u Beogradu sa ambasadorom Portugalije u Srbiji Marijom da Silva Pinom o prioritetima i planovima predstojećeg predsedavanja Portugalije Evropskoj uniji u prvoj polovini 2021. godine, aktuelnostima u pristupnim pregovorima Srbije, kao i o intenziviranju bilateralne saradnje.

Joksimović je zahvalila na aktivnoj podršci koju Portugalija pruža Srbiji u procesu evropskih integracija i izrazila očekivanje da će tokom predsedavanja Portugalije Savetom EU Srbija biti u prilici da ubrza dinamiku pregovora o članstvu u EU.

„Uz ključni aktuelni cilj da zaštitimo zdravlje građana, Vlada Srbije će raditi na sprovođenju svih zacrtanih prioriteta koji će doprineti bržem  razvoju zemlje, daljem unapređenju privrednog i ekonomskog sistema, napretku u pogledu vladavine prava, sistemskoj zaštiti životne sredine, razvoju infrastrukture“, istakla je Joksimović.

Ona je dodala da „veruje da će u tom smislu i nova metodologija pregovora doprineti bržoj valorizaciji naših aktivnosti koje prate preporuke iz Izveštaja EK o Srbiji, ali i dodatnom kredibilitetu politike proširenja Evropske unije“.

Da Silva Pina je naglasila da će Portugalija i ubuduće iskreno podržavati evropski put Srbije, a da su pozitivni signali i konkretna pomoć koja dolazi iz EU i od država članica izuzetno važni u trenutku kada se cela Evropa i svet suočavaju sa teškim posledicama pandemije.

Navela je da će prioriteti portugalskog predsedavanja u prvoj polovini 2021. godine biti otporna, zelena i digitalna Evropa kao i jačanje vladavine prava, ali da će raditi i na integraciji Zapadnog Balkana u EU.

„Iako politika proširenja nije jedan od predviđenih prioriteta tokom šestomesečnog portugalskog predsedavanja u prvoj polovini 2021. godine, Portugalija ne samo da neće zanemariti politiku proširenja i evropskih integracija Zapadnog Balkana već će se zalagati za dodatni napredak, i to će biti ujedno i prilika da pored saradnje na planu evropskih integracija, Portugalija i Srbija intenziviraju međusobnu bilateralnu  saradnju“, poručila je da Silva Pina.

Sagovornice su se saglasile da je Ekonomski i investicioni plan za Zapadni Balkan idealan okvir da se Srbija usmeri ka realizaciji tzv. zelenih i inovativnih investicija, u skladu sa agendom razvijenih zemalja EU. U razgovoru je konstatovano i da Portugalija ima odličnu ekspertizu i u oblastima zaštite životne sredine, energetske efikasnosti i digitalizacije što može biti od koristi Srbiji.

Izvor: Tanjug