J. Joksimović: Srbija prihvatila suštinsko političko ravnopravno učešće žena

25. novembar 2020. | Beograd

J. Joksimović: Srbija prihvatila suštinsko političko ravnopravno učešće žena

Srbija pozdravlja i aktivno podržava konkretne korake koje je Evropska komisija predstavila kroz izradu Akcionog plana za promociju rodne ravnopravnosti i osnaživanje žena, koji bi se sprovodio kroz spoljnopolitičke akcije EU, izjavila je danas ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović.

Joksimović je, povodom obeležavanja Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, naglasila da snažno podržava plan EK da se promocija rodne ravnopravnosti podigne na nivo prioriteta svih spoljnih politika i akcija EU.

Tim planom je predviđeno da 85 odsto svih novih akcija u okviru spoljnih odnosa EU doprinese rodnoj ravnopravnosti i osnaživanju žena do 2025. godine.

„Srbija je pokazala da je društvo koje prepoznaje i oseća ključna pitanja ove borbe, uključujući borbu protiv rodno zasnovanog nasilja i promovisanje ekonomskog, socijalnog i političkog osnaživanja žena i devojčica“, poručila je Joksimović u pisanoj izjavi za Tanjug.

Istovremeno, Srbija je, ističe, pokazala da je društvo spremno da prihvati i sustinsko političko ravnopravno učešće i liderstvo žena u ključnim društvenim politikama, gde Srbija stoji ne samo podjednako, već i prednjači u odnosu i na brojne evropske i druge zemlje.

„Samo takvim aktivnim i sveobuhvatnim inkluzivnim pristupom rodnoj ravnopravnosti omogućićemo održivi i suštinski razvoj za budućnost novih generacija", poručila je Joksimović.

Izvor: Tanjug