Informacije Aktuelnosti

J. Joksimović: Srbija aktivno angažovana za primenu nove metodologije

25. novembar 2020. | Beograd

J. Joksimović: Srbija aktivno angažovana za primenu nove metodologije

Ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović sastala se danas sa ambasadorom Francuske Žan Luj Falkonijem, sa kojim je razgovarala o procesu evropskih integracija Srbije, novoj metodologiji pregovora, bilateralnoj saradnji, kao i o preduzetim merama dve zemlje u borbi sa pandemijom Kovid-19.

Ministar je zahvalila Francuskoj na strateškoj podršci i ekspertskoj pomoći koju pruža Srbiji u pregovorima o članstvu u EU i naglasila da se nada da će uprkos tome što su posledice pandemije u fokusu na globalnom nivou, pa i unutar same EU, proširenje Unije ostati na agendi.

Joksimović je upoznala francuskog ambasadora sa prioritetima nove vlade, istakavši njenu jasnu proevropsku orijentaciju i planove da ubrza reforme koje Srbiju vode ka članstvu u EU, posebno one u oblasti vladavine prava, ekonomskog oporavka od posledica pandemije i unapređenja zdravstvene zaštite građana, saopšteno je iz Ministarstva za evropske integracije.

Ambasador Francuske je rekao da će njegova zemlja nastaviti da podržava evropsku perspektivu Srbije, koja je svojim zalaganjima značajno doprinela stabilnosti regiona.

Posebno je istakao važnost nastavka započetih reformi u oblasti vladavine prava, kao ključnih za dalji napredak na evropskom putu.

Falkoni se posebno osvrnuo na razvojnu saradnju Francuske i Srbije koja će poseban zamah dobiti kroz još snažnije prisustvo francuskih kompanija na tržištu Srbije.

Sagovornici su posebno razgovarali o planovima vezanim za projekte iz Agende povezivanja na Zapadnom Balkanu, Zelene agende i podizanja konkurentnosti Zapadnog Balkana.

Joksimović je naglasila da bi održavanje Međuvladine konferencije do kraja ove godine bila dobra prilika da se na političkom nivou razmene očekivanja i planovi u vezi primene nove metodologije na pregovarački proces Srbije, u skladu sa kojom se zemlja aktivno priprema za politički snažnije vođen i strukturno upodobljen pregovarački proces.

„Dobro bi bilo da otvorimo neko od poglavlja za koje smo spremni, ali još važnije od toga je da bar u okvirnim crtama razgovaramo o primeni klasterskog pristupa jer smo zainteresovani da ubrzamo tokom iduće godine otvaranje čitavih klastera", rekla je Joksimović.

Joksimović i Falkoni su razgovarali i o merama koje Srbija i Francuska preduzimaju s ciljem suzbijanja posledica pandemije Kovid-19, i iskazali spremnost da solidarno, uz podršku EU, rešavaju probleme nastale usled pandemije.

Izvor: Tanjug