J. Joksimović: Srbija tokom pandemije nije bila breme za EU

23. novembar 2020. | Beograd

J. Joksimović: Srbija tokom pandemije nije bila breme za EU

Srbija tokom pandemije virusa korona nije bila breme za EU, ni privredno, ali ni sa stanovišta bezbednosti, izjavila je danas ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović.

Tokom panela „Kako će izgledati Evropa posle kovid krize" u okviru onlajn Beogradskog ekonomskog foruma, Joksimović je istakla i da je Srbija pokazala tokom kovid krize da može da doprinese, bude instrument i unese novu energiju.

Prema njenim rečima, politika proširenja Unije u Srbiji je shvaćena kao dobar geopolitički alat za jačanje kompetetivnosti i konkurentnosti EU i povezivanje svih od istoka do zapada, od severa do juga.

„Mislim da je to ideal kojim treba da se vodimo. Sve evropske zemlje bi trebalo da budu deo EU", kazala je Joksimović.

Kada je u pitanju uloga drugih zemalja, prema rečima Joksimović, one imaju svoje političke i geopolitičke interese pre svega na Zapadnom Balkanu.

Joksimović primećuje da ipak postoji jak i odlučan fokus EU prema regionu i smatra da postoji posvećenost.

„Nadam se da će nova metodologija za pregovore pokazati i oslikati tu posvećenost EU, ali i zemalja kandidata“, kaže Joksimović.

Što se tiče Srbije, kako navodi Joksimović, pokazana je i pokazuje se jaka politička volja, kao i to da predstavlja partnera na evropskom kontinentu.

„Pokazujemo jaku političku volju da pripadamo EU i da imamo alat da možda dodatno damo i novu energiju EU, pre svega mislim u Jugoistočnoj Evropi", kazala je Joksimović i primetila da i EU i zemlje kandidati, uključujući Srbiju moraju pokazati više političke posvećenosti.

 „To je posao i za EU i za nas“, ističe ministar.

Prema njenim rečima, sve strateške odluke koje su bile promovisane nedavno kroz portfolio novih reformi, šest strateških ciljeva, pokazale su da EU ozbiljno shvata buduće politike koje su usmerene na budućnost, ali i usvajanje novih zajedničkih politika, kaže Joksimović i dodaje da tu prvenstveno misli na kapacitete za zelenu tranziciju i održivost.

 „Zainteresovani smo da vidimo šta će se dogoditi sa evropskim budžetom i kako će to uticati na Investicioni plan za Zapadni Balkan. Naš plan za oporavak pored nacionalnih planova i jeste u direktnoj vezi i zavisi od načina na koji će EU naći rešenje za svoj budžet“, navodi.

Joksimović naglašava važnost fleksibilnosti i kapaciteta EU da se adaptira i reaguje na kovid krizu, kao i sposobnost da pokaže solidarnost i koheziju, kao ključnu politiku i prikaže da je deo evropskog kontinenta koji je bitan za revitalizaciju Unije kao celine.

Izvor: Tanjug