J. Joksimović i Varheji: Nova metodologija za veći kredibilitet pregovora

20. novembar 2020. | Beograd

J. Joksimović i Varheji: Nova metodologija za veći kredibilitet pregovora

Ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović i evropski komesar za politiku susedstva i proširenje Oliver Varheji razgovarali su danas putem video-konferencije o najznačajnijim aktuelnim pitanjima pristupnog procesa Srbije Evropskoj uniji, kao i o situaciji u regionu. 

Joksimović i Varheji su se saglasili da su stabilnost, bezbednost i napredak Zapadnog Balkana u bliskoj vezi sa prosperitetom same Evropske unije, te da Srbiju napori koje ulaže u obnovu poverenja i jačanje ekonomskih veza u regionu, čine kredibilnim partnerom u procesu pristupanja. 

Joksimović je ukazala na činjenicu da je ubrzanje reformi neophodnih za brže pristupanje Srbije Uniji, od onih u oblasti vladavine prava, preko saniranja ekonomskih posledica aktuelne pandemije, do jačanja regionalne saradnje, jedan od ključnih prioriteta nove Vlade Srbije.

„Održavanje Međuvladine konferencije do kraja godine bila bi prava prilika da državama članicama predstavimo sve što je do sada postignuto u reformskom procesu“, kazala je Joksimović. 

Dodala je da je, takođe, važno i da se razmotre planovi kako da u procesu pristupanja Srbija bude efikasnija, uz pomoć Evropske komisije koja treba da definiše sve elemente novog klasterskog pristupa pregovorima. 

Istovremeno, Joksimović je ponovila opredeljenje Srbije da prihvati novu metodologiju koja, kako je navela, pojačava politički nadzor nad procesom pregovora.

Istakla je da se Srbija već intenzivno priprema i jača političko upravljanje pregovaračkim procesom koji bi trebalo da rezultira ubrzanjem reformi. 

Joksimović je naglasila da i Evropska komisija ima svoj deo posla u razradi primene nove metodologije na Srbiju i da je zato važan kontinuiran i otvoren politički dijalog.

Komesar Varheji je rekao da ideja o novoj metodologiji odražava činjenicu da je Zapadni Balkan strateški prioritet Evropske komisije u ovom sazivu, a da je cilj tih predloženih promena bio da se ojača verodostojnost procesa, njegova predvidljivost i transparentnost.

„Ekonomski i investicioni plan koji podrazumeva do devet milijardi evra bespovratne pomoći predstavlja podršku dugoročnom društveno-ekonomskom oporavku i održivom rastu BDP u celom regionu“, rekao je Varheji.

Podvukao je da će ta sredstva biti pre svega podrška da se region oporavi od posledica Kovid-19, kao i da se što pre dostignu standardi za članstvo u EU. 

Joksimović se zahvalila Varheiju na objektivnom i afirmativnom pristupu u pogledu vrednovanja ne samo političkih, već i ekonomskih kriterijuma pregovora koje ostvaruje Srbija.

Joksimović i Varheji su se saglasili da iako je pandemija Kovid-19 teško pogodila i države članice EU i Srbiju, kao i čitav region, ipak njene posledice nisu umanjile značaj agende proširenja, čiji je strateški cilj sa jedne strane sprovođenje svih reformi u državama koje teže članstvu u EU, a sa druge da Unija podstakne Zapadni Balkan da ubrza taj svoj put. 

Vladavina prava, razvoj infrastrukture, Zelena agenda, cirkularna ekonomija, zapošljavanje mladih, kao i razvoj privrede, najvažnije su oblasti čije će unapređenje doneti bolji život svim građanima, ali i realizaciju političke i vrednosne ideje o članstvu u EU, zaključili su Joksimović i Varheji. 

Izvor: Tanjug