Informacije Aktuelnosti

Ministri Selaković i Joksimović učestvovali na sastanku ministara inostranih poslova učesnica „Berlinskog procesa“

09. novembar 2020. | Beograd

Ministri Selaković i Joksimović učestvovali na sastanku ministara inostranih poslova učesnica „Berlinskog procesa“

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković izjavio je danas da nova Vlada Srbije, među svojim prioritetima, ima dalje angažovanje na unapređenju regionalne saradnje.

Ministar Selaković je, obraćajući se na video-konferenciji ministrima inostranih poslova učesnica „Berlinskog procesa", rekao da je to prirodan nastavak kontinuiranog zalaganja Srbije za jačanje međusobnih veza u nizu oblasti, posebno kroz regionalne inicijative i procese.

Prema njegovim rečima, od suštinske važnosti je što su u fokus skupa stavljene dve teme: pitanje mladih, posebno saradnju mladih na zapadnom Balkanu, i uloga civilnog društva u regionu.

Šef srpske diplomatije je konstatovao da savremeni fenomen migracije mladih ljudi nije izazov sa kojim se suočava samo Srbija, već i ceo region, ali i mnoge druge evropske zemlje, uključujući i neke od članica EU.

Kako je podsetio, Vlada Srbija je, kako bi se efikasno suočila sa fenomenom ekonomskih migracija, u martu 2020. godine usvojila „Ekonomsku migracionu strategiju za period 2021-2027", a njen prvi trogodišnji Akcioni plan se posebno odnosi na mlade ljude i predviđa vrlo konkretne mere kao što su: primena programa „Moja prva plata", bespovratna pomoć za mlade poljoprivrednike koji registruju poljoprivredno gazdinstvo, kontinuirana pomoć mladim naučnicima i istraživačima, unapređenje mera za obezbeđivanje stanovanja...

Osvrćući se na pitanje uloge civilnog društva u regionu, što je bila druga tema današnjeg sastanka, Selaković je istakao da je Vlada Srbije spremna, u svakom trenutku, na saradnju sa civilnim sektorom, na šta jasno ukazuje i izjava predsednika Aleksandra Vučića da civilni sektor jeste naš istinski partner u izgradnji demokratije.

Ministar Selaković pozvao je učesnice „Berlinskog procesa" da razmotre mogućnost da Fondu za zapadni Balkan doprinesu odgovarajućim donacijama, kao jedinoj regionalnoj organizaciji koja je u isključivoj nadležnosti ministara spoljnih poslova i predstavlja njihovo jedinstveno sredstvo za unapređenje regionalne saradnje, ali on istovremeno služi razvoju civilnog društva i produbljivanju kontakata među građanima regiona.

Srbija je, kako je zaključio, kontinuirano i čvrsto opredeljena da aktivno radi na unapređenju regionalne saradnje.

„Zbog nas samih, budućih generacija i zajedničkog prosperiteta potrebno je učiniti takve korake i dati punu šansu regionalnoj saradnji, stabilnosti u regionu i daljem napretku svih sa zapadnog Balkana ka punopravnom i zasluženom članstvu u EU", rekao je Selaković.

Reagujući na stavove koje je na konferenciji iznela tzv. ministarka inostranih poslova Privremenih institucija samouprave u Prištini Meljiza Haradinaj Stubla, ministar Selaković je izrazio žaljenje što tzv. ministarka nije razumela smisao formata i razloge zbog kojih je savezna kancelarka Angela Merkel 2014. godine inicirala „Berlinski proces". Selaković je naglasio da bi bilo bolje da se PIS u Prištini posvete sprovođenju sporazuma iz Brisela i formiranju Zajednice srpskih opština, umesto što zloupotrebljavaju format „Berlinskog procesa" za iznošenje jednostranih viđenja događaja iz prošlosti, napomenuvši da je smisao ovog procesa budućnost regiona i sve što može da je učini boljom.

Današnjem ministarskom sastanku učesnica „Berlinskog procesa" prisustvovala je i ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović.

Izvor i foto: Ministarstvo spoljnih poslova, Tanjug