Informacije Aktuelnosti

J. Joksimović s ministrima Podunavskog regiona o EUSDR

22. oktobar 2020. | Beograd

J. Joksimović s ministrima Podunavskog regiona o EUSDR

Ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović učestvovala je danas na ministarskom sastanku Dunavske strategije EU (EUSDR), gde je naglasila značaj te Strategije za Srbiju i ostale države i pozdravila usvajanje investicionog plana za Zapadni Balkan čime je Evropska komisija, kaže, pružila snažan i vrlo konkretan dokaz da Zapadni Balkan predstavlja područje od strateškog značaja za EU.

Sastanak je održan u sklopu Devetog godišnjeg foruma koji je ove godine organizovala Hrvatska, ali je, zbog epidemiološke situacije, održan putem video-konferencije.

Joksimović je naglasila da će u svojstvu nacionalnog koordinatora za IPA fondove uložiti napor da se planovi za usmeravanje tih sredstava za čitav region Zapadnog Balkana usklade, između ostalog i sa prioritetima Strategije EU za podunavski region, saopšteno je iz njenog kabineta.

Ministar je posebno ukazala na to da su zajedničko planiranje i koordinisano finansiranje kroz ovakve inicijative neophodni za održivi i ubrzani razvoj regiona i da je današnji sastanak značajan korak ka postizanju tog cilja.

Cilj današnjeg ministarskog sastanka bio je i postizanje saglasnosti oko sadržaja zajedničke izjave koja će dati pravac sprovođenju Strategije u narednih godinu dana. 

Izjavom su ministri regiona Podunavlja izrazili odlučnost da odgovore na promene izazvane uticajem pandemije Kovid-19 kroz promociju mera za obnovu društveno-ekonomskih kretanja u podunavskom regionu za dobrobit građana.

Takođe, ministri su podvukli značaj jačanja održivog regionalnog razvoja, Zelene agende i digitalizacije kroz stvaranje veza između makroregionalnih strategija i fondova EU.

Posebno je naglašena potreba da prioriteti Strategije budu uključeni u proces planiranja fondova EU, ne samo u regionu Zapadnog Balkana, već i u državama članicama EU.

Izvor: Tanjug