Informacije Aktuelnosti

J. Joksimović, Varheji i ministri ZB o Ekonomsko-investicionom planu

01. oktobar 2020. | Beograd

J. Joksimović, Varheji i ministri ZB o Ekonomsko-investicionom planu

Ministar za evropske integracije i Nacionalni IPA koordinator Jadranka Joksimović učestvovala je danas na video-konferenciji ministara spoljnih poslova i evropskih integracija iz regiona i evropskog komesara za susedsku politiku i proširenje Olivera Varheija, posvećenoj predstavljanju Ekonomsko-investicionog plana za Zapadni Balkan.

Varheji je predstavljajući nacrt Ekonomsko-investicionog plana za Zapadni Balkan, koji bi trebalo da bude usvojen sledeće nedelje u Evropskoj komisiji, a odmah zatim i zajedno sa Izveštajem o napretku predstavljen tokom njegove posete regionu i Beogradu, ponovo ukazao na značaj koji EU pridaje regionu.

Plan je, kako je naglasio, pripremljen s namerom da osigura održiv i stabilan razvoj regiona Zapadnog Balkana u uslovima snažnog uticaja pandemije KOVID-19 na njegov ekonomski i društveni razvoj. 

Pomenuti Plan je, kako se podseća u saopštenju, u okviru nove metodologije pregovora najavljen kao sveobuhvatan podsticajni paket za kredibilniji proces proširenja i pristupanja EU država kandidata i trebalo je da bude objavljen na Samitu lidera EU i Zapadnog Balkana 6. maja, ali je zbog okolnosti usaglašavanja višegodišnjeg finansijskog okvira EU odložen za jesen.

Ekonomsko-investicioni plan predviđa ulaganja EU u prioritetne oblasti i projekte koji treba da doprinesu daljem povezivanju u regionu kao i poboljšanju veza sa EU, čime će se produbiti ekonomska saradnja, i dostupnost tržišta EU, podstaći unapređenje poslovne klime i sprečiti odliv mladih iz regiona.  

„Plan je važan i vrlo konkretan dokaz da Zapadni Balkan predstavlja područje od strateškog značaja za EU. Opredeljujući značajna sredstva iz budžeta, EU će pomoći izgradnju ključne regionalne infrastrukture i razvoj privatnog sektora čime će biti podržana intenzivnija ekonomska saradnja i snažnije integrisanje regiona u evropske i globalne privredne tokove i procese“, rekla je Joksimović.     

Planom je predviđena podrška realizaciji projekata koji treba da doprinesu razvoju saobraćajne, energetske, digitalne infrastrukture kojom će se podstaći snažnije povezivanje unutar regiona i šire sa EU. 

Osim toga, kako se dodaje, predviđena su i značajna ulaganja u mala i srednja preduzeća, unapređenje poslovnog ambijenta i tržišne ekonomije čime se stvaraju pretpostavke za intenzivniji rast i razvoj privatnog sektora i njegovu konkurentnost. 

Dodatno, predviđena je podrška oblastima koje doprinose društvenom razvoju poput obrazovanja, zapošljavanja i zdravlja sa posebnim fokusom na potrebe mladih.

Plan takođe predviđa značajna ulaganja u razvoj infrastrukture u oblasti životne sredine, poput sistema za vodosnabdevanje, prečišćavanje otpadnih voda, upravljanje čvrstim otpadom, smanjenje emisije štetnih gasova u skladu sa ciljevima Zelene Agende EU čime će se osigurati kvalitetnije životno okruženje građana Srbije i regiona.

Realizacija plana finansiraće se, navedeno je u saopštenju, kombinacijom bespovratnih sredstva EU i povoljnim zajmovima međunarodnih finansijskih institucija među kojima su EIB i EBRD. 

Očekuje se da će se kombinovanjem tih sredstava, naročito kroz pružanje garancija, podstaći učešće komercijalnog i privatnog sektora u finansiranju određenih projekata što bi značajno povećalo ukupne investicije u regionu.   

Ministar je izrazila posebnu zahvalnost Varheiju na kontinuiranoj podršci koju EU pruža Srbiji i regionu u sprovođenju ključnih reformi.

Izvor: Tanjug