Informacije Aktuelnosti

INTERREG IPA Program prekogranične saradnje Hrvatska - Srbija 2014-2020 obeležio Dan evropske saradnje

23. septembar 2020. | Zasavica

INTERREG IPA Program prekogranične saradnje Hrvatska - Srbija 2014-2020 obeležio Dan evropske saradnje

Ministarstvo za evropske integracije Republike Srbije (MEI), kao Nacionalno telo u programu saradnje i Pokret gorana Sremske Mitrovice, koji upravlja Specijalnim rezervatom prirode Zasavica obeležili su danas u tom mestu Dan evropske saradnje, ove godine posvećen tridesetogodišnjici teritorijalne saradnje širom Evrope. 

Povodom ovog jubileja posađeno je po 15 sadnica stabala sa obe strane granice između Srbije i Hrvatske, čime je, simbolično, INTERREG IPA Program prekogranične saradnje Hrvatska - Srbija obeležio  svoje uspešno postojanje. Sadnice su posađene kraj biciklističke staze u selu Zasavica u Srbiji i uz kanal Ivovac u Eko centru Zlatna Greda u Kopačkom Ritu u Hrvatskoj. 

Uvodnim obraćanjem događaj je otvorio Mihajilo Dašić, pomoćnik ministra za prekograničnu i transnacionalnu saradnju u MEI i istakao je da su rezultati prekogranične saradnje u Evropi, ali i kod nas vidljivi i veoma važni, kao i da ova saradnja doprinosi razvoju lokalnih zajednica u važnim segmentima, kao što su – infrastruktura, zdravstvo, obrazovanje, zaštita životne sredine i tako dalje. Rekao je i da ovim činom želimo da skrenemo pažnju ne samo na prekograničnu saradnju, već i da podignemo svest lokalnih zajednica o važnosti očuvanja eko-sistema i životne sredine. Tom prilikom najavio je nastavak uspešne zajedničkog rada Srbije i Hrvatske kroz novi program saradnje koji je trenutno u pripremi i koji će se sprovoditi tokom finansijske perspektive 2021-2027.

Upravnik SRP Zasavica Slobodan Simić je istakao da je Pokret gorana Sremske Mitrovice u proteklih 10 godina, zajedno sa partnerima iz Hrvatske, sproveo četiri projekta u okviru Programa prekogranične saradnje Hrvatska Srbija. Kao rezultat, izgrađeni su kapaciteti za zaštitu prirode i upravljanje zaštićenim područjima prekograničnog regiona. Na ovaj način doprinelo se i unapređenju strateške saradnje među institucijama koje se bave zaštitom prirode i upravljanjem prirodnim resursima sa obe strane granice.

INTERREG IPA Program prekogranične saradnje Hrvatska - Srbija sprovodi se od 2014. godine, ukupne vrednosti od više od 40 miliona evra, od kojih je Evropska unija za ovaj Program izdvojila nešto više od 34 miliona evra. Prioriteti programa za finansijski period 2014 - 2020. su: poboljšanje kvaliteta socijalnih i zdravstvenih usluga u programskom području, životna sredina, prevencija rizika i proizvodnja energije, turizam i kulturno i prirodno nasleđe, kao i konkurentnost i razvoj malih i srednjih preduzeća.