Norveška donacija Ministarstvu unutrašnjih poslova

11. septembar 2020. | Beograd

Norveška donacija Ministarstvu unutrašnjih poslova

Ministarstvu unutrašnjih poslova (MUP) danas su svečano uručena dva transportna vozila (Fiat Doblo Cargo Maxi) u vrednosti od 45,000 evra, kako bi ovo ministarstvo nastavilo da pruža efikasnu, blagovremenu i kvalitetnu uslugu stanovništvu Srbije u borbi protiv virusa kovid-19. 

Vozila su deo donacije Vlade Kraljevine Norveške, ukupne vrednosti oko 84,000 evra, namenjene Vladi Republike Srbije, u okviru  projekta započetog u maju ove godine koji su realizovali Ministarstvo za evropske integracije (MEI) i Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP), sa ciljem da se ublaže posledice izazvane virusom kovid-19. 

Kako je nedostatak zaštitne opreme od samog početka pandemije bio jedna od najvećih pretnji po javno zdravlje, MUP-u su, u okviru istog projekta, tokom juna i jula, donirana sredstva za zaštitu zdravlja zaposlenih na radnom mestu, uključujući sredstva za dezinfekciju ruku i 30 leđnih prskalica za prostorije, zatim pet mašina za čišćenje poda i 98 kontejnera za bezbedan prenos hrane. 

„Ova pandemija je podsetnik da u kriznim vremenima moramo biti ujedinjeni. Norveška je veoma zadovoljna saradnjom sa UNDP-om koja doprinosi radu Ministarstva unutrašnjih poslova čija je uloga krucijalna u ovom teškom periodu. Ova oprema i zalihe će direktno koristiti nekim od najugroženijih grupa u društvu i osiguraće da mogu da dobiju potrebne usluge na bezbedan način. Norveška u kontinuitetu podržava Srbiju od rane faze izbijanja kovid-19, uključujući nabavku najneophodnije medicinske i zaštitne opreme, koja je bila veoma uspešna, i zahvalan sam Vladi Srbije što je našu saradnju učinila vrlo plodnom. Bliski odnosi između Norveške i Srbije postaju sve jači i zasnivaju se na dugotrajnom prijateljstvu i solidarnosti naših naroda“, istakao je Stefan Almehagen Sandstad, sekretar ambasade Kraljevine Norveške u Republici Srbiji.

Pomoćnik ministra unutrašnjih poslova i načelnik Sektora za međunarodnu saradnju, evropske poslove i planiranje Zoran Lazarov istakao je da je ova donacija Kraljevine Norveške komplementarna sa naporima i aktivnostima ministra unutrašnjih poslova dr Nebojše Stefanovića usmerenim na zaštitu zaposlenih MUP-a, ali i građana Republike Srbije od korona virusa. 

„Ministarstvo unutrašnjih poslova snažno podržava međunarodnu saradnju sa svim zemljama. Saradnja sa Kraljevinom Norveškom, našim dugogodišnjim partnerom i saradnikom u različitim oblastima reformskih procesa, kao i sa UNDP na visokom je nivou“, rekao je Lazarov. 

On je zahvalio Norveškoj na donaciji i podsetio da je ta zemlja dala značajan doprinos jačanju kapaciteta Ministarstva unutrašnjih poslova u oblasti forenzike, borbe protiv korupcije, upravljanja ljudskim resursima, javnim nabavkama, kao i u rekonstrukciji i opremanju Centra za osnovnu policijsku obuku.

Prema rečima Mihajila Dašića, v.d. pomoćnika ministra u sektoru za programe prekogranične i transnacionalne saradnje u MEI, „Današnji događaj još jednom pokazuje bliskost naših odnosa sa Kraljevinom Norveškom i prilika je da zahvalimo na stalnoj podršci koja doprinosi društveno – ekonomskom razvoju i sprovođenju važnih reformi u procesu evropskih integracija Srbije. Na ovo posebno želimo da ukažemo budući da Norveška pokazuje solidarnost sa našim građanima u najtežim situacijama u kojima smo se našli poslednjih godina, od katastrofalnih poplava 2014. godine, pa i nakon izbijanja zdravstvene krize prouzrokovane virusom korona. Dobili smo značajnu pomoć za nabavku respiratora, monitora za intenzivnu negu i maski. Takođe, zahvaljujući norveškoj pomoći nabavljeni su i prehrambeni i higijenski paketi koji su dodeljeni najugroženijim društvenim grupama širom Srbije.”

Pored ove nabavke opreme i vozila u partnerstvu sa MEI, u okviru donacije Norveške, UNDP je imao odličnu saradnji sa MUP-om i u uspostavljanju onlajn platforme „Budi volonter“, tokom prvih meseci krize. Uz njihovu podršku, zajedno sa Kancelarijom za IT i e-Upravu, napravili smo sigurnu i bezbednu mrežu sa preko 7,000 volontera koji su pružili pomoć starijima od 65 godina u 27 opština širom Srbije” naglasio je Anas Fajad Karman, zamenik stalne predstavnice UNDP u Srbiji.