J. Joksimović: IPA programi konkretna pomoć EU za razvijanje naše zemlje

29. maj 2020. | Beograd

J. Joksimović: IPA programi konkretna pomoć EU za razvijanje naše zemlje

Ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović ocenila je danas da je 70 miliona evra bespovratnih sredstava koje je EU opredelila Srbiji konkretna pomoć Unije za razvijanje naše zemlje ističući da je ovo samo prvi deo za 2020. godinu, a da uskoro očekuje da bude potpisan i sporazum za drugi deo kojim je opredeljeno još 98 miliona evra.

Joksimović je kazala da će ta sredstva pomoći smanjenju regionalnih nejednakosti u našoj zemlji i dodala da sa tim novcem i merama odgovorne ekonomske politike koju vodi Vlada Srbije, a koja nas je, kako kaže, dovela do toga da sve manje kaskamo za evropskim prosekom, imamo šansu da u narednim godinama taj trend zadržimo, pa i ubrzamo. 

Nakon potpisivanja Finansijskog sporazuma za prvi deo IPA programa za 2020. godinu u vrednosti od 70,2 miliona evra bespovratnih sredstava, Joksimović je kazala da su oblasti koje će iz ovog programa biti potpomognute vezane za lokalni ekonomski razvoj, podršku privredi, zapošljavanju i to posebno kategorija koje su teško zapošljive.

Takođe, iz prvog dela za 2020. godinu biće potpomognuto i obrazovanje, veća pristupačnost obrazovnom sistemu, posebno ugroženih grupa i dece sa posebnim potrebama, zdravstvo, što je značajno u postpandemijskom periodu, socijalna zaštita na nacionalnom i lokalnom nivou.

Drugi deo, 98 miliona evra, kako kaže Joksimović, odnosiće se na projekte zaštite životne sredine, energetike, velike infrastrukturne projekte, ali i na podršku procesa evropskih integracija u smislu pregovaranja po poglavljima. 

„Kao što se odgovorno odnosimo prema novcu građana Srbije, tako se odnosimo odgovorno i prema novcu poreskih obveznika EU“, istakla je Joksimović.

Ministar je ocenila da je danas kao i svake godine od 2014. godine jedan od važnijih dana na evropskom putu Srbije, kao i za razumevanje naših građana od kolike je važnosti naš evropski put.

Prema njenim rečima, da je danas Srbija članica EU imali bismo na godišnjem nivou oko 1,3 milijardi evra iz strukturnih fondova, a ovako smo kao zemlja kandidat iz predpristupnih pregovora za sedam godina dobili 1,3 milijardi evra.

„Drago mi je što možemo danas da privedemo kraju sedmogodišnji period predpristupnih fondova koji su namenjeni Srbiji koja je duboko u pristupnom procesu“, kazala je Joksimović.

Navodi da ovaj vid pomoći datira i pre 2014. godine i dodaje da je do tada bilo manje vidljivo, odnosno da je vidljivost bila ispod pet odsto.

„Sada svaki treći građanin u Srbiji zna za neki projekat koji je finansiran iz fondova EU – lokalna škola, put, vrtić, veliki projekti kao postrojenja za prečišćavanje voda, što je važan segment za razumevanje naših građana zašto je evropski put važan“, kazala je Joksimović.

Istakla je da je od 2014. godine imala podršku predsednika Srbije Aleksandra Vučića da svi projekti koji se kandiduju za ta sredstva budu projekti strateški važni za Srbiju, za razvoj zemlje, građane.

Takođe, podršku je imala i da ti projekti budu dobro pripremljeni, a ne proizvod političkih maštanja i potreba, nego nešto što je zaista pripremljeno, spremno i može da donese korist građanima Srbije.

Zahvalila se predsedniku Vučiću na takvom višegodišnjem pristupu koji, kako kaže, nije uvek popularan među političarima.

Izvor: Tanjug