Ј. Јоксимовић: ИПА програми конкретна помоћ ЕУ за развијање наше земље

29. мај 2020. | Београд

Ј. Јоксимовић: ИПА програми конкретна помоћ ЕУ за развијање наше земље

Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић оценила је данас да је 70 милиона евра бесповратних средстава које је ЕУ определила Србији конкретна помоћ Уније за развијање наше земље истичући да је ово само први део за 2020. годину, а да ускоро очекује да буде потписан и споразум за други део којим је опредељено још 98 милиона евра.

Јоксимовић је казала да ће та средства помоћи смањењу регионалних неједнакости у нашој земљи и додала да са тим новцем и мерама одговорне економске политике коју води Влада Србије, а која нас је, како каже, довела до тога да све мање каскамо за европским просеком, имамо шансу да у наредним годинама тај тренд задржимо, па и убрзамо. 

Након потписивања Финансијског споразума за први део ИПА програма за 2020. годину у вредности од 70,2 милиона евра бесповратних средстава, Јоксимовић је казала да су области које ће из овог програма бити потпомогнуте везане за локални економски развој, подршку привреди, запошљавању и то посебно категорија које су тешко запошљиве.

Такође, из првог дела за 2020. годину биће потпомогнуто и образовање, већа приступачност образовном систему, посебно угрожених група и деце са посебним потребама, здравство, што је значајно у постпандемијском периоду, социјална заштита на националном и локалном нивоу.

Други део, 98 милиона евра, како каже Јоксимовић, односиће се на пројекте заштите животне средине, енергетике, велике инфраструктурне пројекте, али и на подршку процеса европских интеграција у смислу преговарања по поглављима. 

„Као што се одговорно односимо према новцу грађана Србије, тако се односимо одговорно и према новцу пореских обвезника ЕУ“, истакла је Јоксимовић.

Министар је оценила да је данас као и сваке године од 2014. године један од важнијих дана на европском путу Србије, као и за разумевање наших грађана од колике је важности наш европски пут.

Према њеним речима, да је данас Србија чланица ЕУ имали бисмо на годишњем нивоу око 1,3 милијарди евра из структурних фондова, а овако смо као земља кандидат из предприступних преговора за седам година добили 1,3 милијарди евра.

„Драго ми је што можемо данас да приведемо крају седмогодишњи период предприступних фондова који су намењени Србији која је дубоко у приступном процесу“, казала је Јоксимовић.

Наводи да овај вид помоћи датира и пре 2014. године и додаје да је до тада било мање видљиво, односно да је видљивост била испод пет одсто.

„Сада сваки трећи грађанин у Србији зна за неки пројекат који је финансиран из фондова ЕУ – локална школа, пут, вртић, велики пројекти као постројења за пречишћавање вода, што је важан сегмент за разумевање наших грађана зашто је европски пут важан“, казала је Јоксимовић.

Истакла је да је од 2014. године имала подршку председника Србије Александра Вучића да сви пројекти који се кандидују за та средства буду пројекти стратешки важни за Србију, за развој земље, грађане.

Такође, подршку је имала и да ти пројекти буду добро припремљени, а не производ политичких маштања и потреба, него нешто што је заиста припремљено, спремно и може да донесе корист грађанима Србије.

Захвалила се председнику Вучићу на таквом вишегодишњем приступу који, како каже, није увек популаран међу политичарима.

Извор: Танјуг