J. Joksimović: U reformi pravosuđa kvalitet važniji od brzine

28. maj 2020. | Beograd

J. Joksimović: U reformi pravosuđa kvalitet važniji od brzine

Srbija je akcenat stavila na kvalitet, a ne samo na brzinu u reformi pravosuđa, izjavila je danas ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović, uz napomenu da naša zemlja ni u određenim oblastima vladavine prava ni sada ne zaostaje za pojedinim članicama EU.

Joksimović je istakla da je Srbija jedina zemlja koja pregovara po striktnim metodološkim uslovima  i da je na početku pregovaračkog procesa morala prvo da otvori poglavlja 23 i 24 , kao i poglavlje 35 koje se odnosi na normalizaciju odnosa Beograda i Prištine.

„Takođe, sva poglavlja koja je Srbija do sada otvorila, mogla su da budu otvorena samo ukoliko je prepoznat napredak naše zemlje u oblasti vladavina prava“, rekla je Joksimović na pitanje austrijskih novinara zašto Srbija nije odlučnija u reformi pravosuđa, a posle ceremonije primopredaje humanitarne pomoći Austrije Srbiji. 
Joksimović je naglasila da je reforma pravosuđa zahtevan posao i da je Srbija već imala  „epski“ neuspeli pokušaj reforme pravosuđa iz 2009. godine koji je, kako kaže, mnogo koštao Srbiju.

„Mi smo fokus stavili na kvalitet. Reforme u pravosuđu su temeljne i sveobuhvatne i zahtevaju vreme. Nisu jednostavne, ali su ozbiljne i duboke“, navela je ministar.
Dodala je da treba raditi još mnogo na reformi pravosuđa jer je to, istakla je, pre svega interes građana.

„Tu zaista nema dileme. Mi smo spremni da primimo određene kritike, ali i da se prepozna ono što je do sada urađeno“, navela je Joksimović.

Upitana kada će se Srbija opredeliti po kojoj će metodologiji voditi dalje pregovore sa EU, ministar je rekla da pitanje metodologije nije obavezujuće u smislu da Srbija ili Crna Gora, kao zemlje koje su duboko u pristupnom procesu, treba odmah da se opredele, već da im je ostavljeno da procene.

Za Joksimović, kako kaže, nije sporna nova metodologija, ali je za Srbiju značajno da čuje kako će taj model biti primenjen i kako će se vrednovati dosadašnji rezultati.
„Ideja nove metodologije treba da bude da ubrza proces, a nadamo se da ćemo dobiti neku vrstu preciznosti. U svakom od klastera Srbija je već neka poglavlja otvorila, pa nas interesuje da li će to značiti da otvaramo odjednom sve klastere i time značajno ubrzamo proces ili će to značiti nešto drugo“, navela je Joksimović.

Dodala je da Srbija želi da čuje razjašnjenje o tome i da će se posle toga izjasniti o metodologiji.

Izvor: Tanjug