J. Joksimović: Pandemija pokazala da se moramo okrenuti održivom razvoju

22. maj 2020. | Beograd

J. Joksimović: Pandemija pokazala da se moramo okrenuti održivom razvoju

Ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović izjavila je danas da je pandemija virusa korona pokazala da moramo da se okrenemo održivom razvoju i zelenoj ekonomiji, dodajući da Srbija aktivno na tome radi, ali da to nije jednostavno.

Joksimović je na konferenciji za medije sa američkim ambasadorom Entonijem Godfrijem kazala da je ova Vlada stavila fokus i na održivi razvoj i regionalni razvoj, kao i da očekuje da se tako nastavi i u budućnosti.

Odgovarajući na pitanje koliko je Vlada Srbije okrenuta tome da se prati u Evropi ono što je zeleni dogovor o onome što je zelena ekonomija, Joksimović je podsetila da je Srbija prošle godine bila jedna od retkih zemalja u ovom regionu, a i šire, koja je podnela dobrovoljni nacionalni izveštaj o ciljevima održivog razvoja na Generalnoj skupštini UN.

„Upravo su ciljevi održivog razvoja i Agenda UN u dobroj meri vezani i za zelenu agendu i za prelazak sa linearne na cirkularnu ekonomiju, ali to nije jednostavno postići ni Nemačkoj, ni Francuskoj, koje imaju snažnu industriju jer su resursi i korišćenje energije zasnovani na određenim modelima i treba niz godina i sporednih aktivnosti koje će ublažiti ono što će biti posledice prelaska“, kazala je Joksimović.

Dodaje da će posledica biti u prvom trenutku na određene sektore, ali dugoročno gledano postići će se cilj što je potpuna dekarbonizacija i proizvodnja koja ima nultu stopu zagađenja.

„Cilj je zahtevan i čitava Evropa će se uključiti. Zato je zelena agenda jedan od prioriteta finansiranja i kreiranja višegodišnjeg budžeta EU za period od 2021-2027“, kaže.

Ističe da je EU najavila da će i Zapadni Balkan imati mogućnost da se uključi na posebnu zelenu agendu finansiranu kroz predpristupne pregovore i dodaje da je to značajno jer nema održive zelene ekonomije Evrope, ako nemate uključene sve evropske države, bile one članice ili ne.

„Poglavlje 27 je vrlo važno, tiče se životne sredine i klimatskih promena, ali dobra vest je da smo pregovaračku poziciju za to poglavlje pripremili i poslali u Brisel i to je jedno od pet pregovaračkih poglavlja koja su trenutno spremna za otvaranje. To je zahtevno poglavlje i često se govori kako je skupo“, kazala je Joksimović.

Naglašava da ona ne vidi da je investiranje u dugoročno održivi razvoj i zdravlje ljudi trošak, već da to gleda kao investiciju.

„U tom smislu očekujem da i EU i drugi partneri, uključujući SAD, nam pomognu da lakše idemo u tu transformaciju koja će značiti i održivu proizvodnju i separaciju otpada i sisteme prečišćavanja otpadnih voda širom Srbije i separaciju otpada po domaćinstvima...“, kazala je ministar Joksimović.

Izvor: Tanjug