J. Joksimović: Razvojna saradnja sa Francuskom u strateškim oblastima

12. maj 2020. | Beograd

J. Joksimović: Razvojna saradnja sa Francuskom u strateškim oblastima

Razvojna saradnja u svim segmentima i strateškim oblastima sa Francuskom, koja je donirala 8,3 miliona evra za idejni projekat prve faze beogradskog metroa sa procenom uticaja na životnu sredinu, nesumnjivo pokazuje da ta zemlja prepoznaje i Srbiju kao jednog od najvažnijih kandidata za članstvo u EU, izjavila je danas ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović.

„Očekujemo i dalje pomoć Francuske na evropskom putu Srbije“, rekla je Joksimović nakon što je zajedno sa potpredsednicom vlade i ministarkom građevinarstva Zoranom Mihajlović i ambasadorom Francuske Žan-Lujem Falkonijem potpisala Sporazum o donaciji od 8,3 miliona evra za realizaciju i finansiranje projekta beogradskog metroa između Vlade Srbije i Vlade Francuske.

„Ovaj projekat je dobro poznat svima u Beogradu, dugo se o njemu priča, bio je nekada i osporavan, ali to nam je najpotrebnije u Beogradu za održivu transportnu infrastrukturu. To su projekti koji svuda traju dugo i ne završavaju se preko noći. I zato je  važno da imamo strateškog partnera u Francuskoj“, rekla je Joksimović, koja je Nacionalni IPA koordinator i koordinator donatorske i razvojne pomoći.

Ističe da sarađujemo s Francuskom u brojnim oblastima, kao i  strateški važnim reformskim oblastima, što posebno govori koliko Francuska uvažava Srbiju i reforme sprovedene u Srbiji.

„Upravo se vidi u činjenici da se angažuje i da je zainteresovana da ulaže i pomaže ovako važne, velike i  strateške infrastrukturne i druge projekte u Srbiji.

Kako je rekla, to ne bi bilo moguće niti izvodljivo da Srbija nije preduzimala ozbiljne i suštinske reforme koje nisu bile deklarativne i samo na papiru, već napravile od Srbije zemlju sa kojom mnogi hoće da sarađuju i u koju hoće da  investiraju i žele da nam pomognu da što pre dostignemo nivo razvoja koji je poželjan za naše građane.

„Ali, i da se približimo nivou razvoja u raznim oblastima zemljama EU“, navela je ministar.

Dodaje da je 8,3 miliona bespovratna pomoć, odnosno razvojni grant, kao i da treba da rezultira idejnim projektom prve linije metroa - prva faza, sa studijom i procenom uticaja na zaštitu životne sredine.

Dodaje da je to veoma važno pošto se sada u EU najviše  govori o zelenoj agendi i nastojanjima da se evropska ekonomija transformiše u cirkularnu ekonomiju, kao i da i Srbija traži svoje mesto u zelenoj agendi Evrope.

„Očekujemo da će iz EU biti značajnih sredstva usmerenih na ovaj deo projekata za životnu sredinu“, rekla je Joksimović.

Izvor: Tanjug