J. Joksimović: I Srbija i EU položile test solidarnosti

08. maj 2020. | Beograd

J. Joksimović: I Srbija i EU položile test solidarnosti

Srbija i Evropska unija su pokazale  uzajamnu solidarnost u suočavanju sa pandemijom korona virusa, a sada zajednički treba da se usmere ka ekonomskom oporavku, kaže ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović. 

Joksimović je u emisiji „Oko“ na RTS rekla da je pandemija korona virusa bila test za sve, prvo za sisteme svake pojedinačne članice EU i njihove spremnosti ili nespremnosti za suočavanje sa tim problemom, test solidarnosti unutar same Unije i test solidarnosti EU i Zapadnog Balkana. 
„Ipak smo položili test naših odnosa i nastavljamo saradnju i na tragu smo strateški unapređenih odnosa“, poručila je Joksimović. 

Naglasila je da Srbija i EU nisu „ad hok“ i momentalni partneri, nego stalni, sistemski i trajni partneri. 

„Naši odnosi su odnosi strateškog partnerstva zasnovani i na ugovornom odnosu“, rekla je Joksimović i navela da se Srbija uspešno suočila sa pandemijom upravo kroz stvarne reforme, a ne kozmetičke, koje je sprovela uz podršku EU. 

Upitana o kritikama na podršku EU Srbiji na početku epidemije i pomoći koju smo dobili od Kine i Rusije, Joksimović kaže da mi, kao ozbiljna zemlja, ne treba da vagamo i merimo ko je dao pomoć i koliko, jer je u uslovima pandemije obaveza svih da pomognu svima koliko su u mogućnosti. 

Navela je da je 15. marta u Srbiji proglašeno vanredno stanje, a da smo već 20. marta potpisali ugovor o prvih 7,9 miliona evra pomoći od EU, te naglasila da je EU promptno reagovala na našu inicijativu koju je uputila komesaru za proširenje Oliveru Varhejiju.

Podsetila je i da je iz EU odmah po našoj inicijativi odlučila o prenameni 93,4 miliona evra evropskih fondova, od kojih je 15 miliona evra za hitne medicinske nabavke u Srbiji.

Kaže i da je 78 miliona evra namenjeno za postpandemijski oporavak ekonomije.

Joksimović je rekla da je na nedavnom Samitu EU-Zapadni Balkan vrednovana pomoć koju je Srbija uputila regionu i Italiji.

„Jedina smo zemlja iz regiona koja je deo Tima za Evropu, učestvovali smo na donatorskoj konferenciji i donirali smo dva miliona evra za vakcinu“, rekla je Joksimović. 

Kaže i da je spremno pet poglavlja za otvaranje, te da očekuje otvaranje novih poglavlja od kraja hrvatskog predsedavanja EU. 

Izvor: Tanjug