Informacije Aktuelnosti

J. Joksimović: Srbija uspešno odgovorila na krizu zbog sprovedenih reformi

03. maj 2020. | Beograd

J. Joksimović: Srbija uspešno odgovorila na krizu zbog sprovedenih reformi

Ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović, podsećajući da je kriza nakon Drugog svetskog rata iznedrila EU, kaže da smatra da će kriza izazvana pandemijom virusa korona transformisati Uniju, a veruje i osnažiti.

Joksimović je za TV B92, komentarišući navode da je izostala evropska solidarnost prilikom pandemije virusa korona, kazala da je po izbijanju pandemije krenula jagma na tržištu medicinske opreme i došla je odluka koja je izazvala buru nezadovoljstva što, kako je precizirala, nije bila zabrana, već se tražila autorizacija od država od kojih bi se kupovalo, što u praksi dovodi do toga da se teže sprovede.

„Mi smo godinama učeni da prvo pomognemo sebi, da bismo mogli drugima da pomognemo. Međunarodni odnosi su pozornica ukrštanja interesa i prijateljstava s vremena na vreme. Srbija je uspešno odgovorila na krizu ne zato što nam je pomogla EU, Kina ili bilo ko drugi, već zato što smo godinama kroz proces evrointegracija radili i sprovodili reforme, ulagali u zdravstveni sistem i to mnogo iz novca EU“, istakla je ministar.

Upitana da prokomentariše to što nam je pomoć prvo stigla iz Kine i Rusije, pa tek onda iz EU, Joksimović je kazala da ako se meri ko je prvi pomogao ispostavlja se da je ipak EU prva pomogla jer je, kako kaže, 15. marta uvedeno vanredno stanje u Srbiji, a ona je 16. marta u dogovoru sa predsednikom Vučićem pisala komesaru Varhejiju i tražila prenamenu sredstava, što nam je i dozvoljeno.Sa šefom Delegacije EU Semom Fabricijem je 20. marta potpisala prvih 7,5 miliona evra, od 94 miliona koji su odobreni za prenamenu, podseća Joksimović i dodaje da je kineska dragocena pomoć i u materijalu i ekspertima stigla 21. marta, a ruska 3. aprila.

Dodaje da smo značajnu pomoć dobili i od Norveške, SAD, UAE.

„Ne želim da umanjim, niti da prenaglasim nijednu pomoć, svaka je dobrodošla“, naglašava ministar.Podsetila je da je od prenamenjenih sredstava EU do sada kupljeno 75 respiratora, koji još uvek nisu stigli jer neke druge zemlje, neevropske, imaju restrikcije na izvoz, ali će i oni stići u narednih desetak dana.

Prema njenim rečima, kupili smo 800.000 maski koje su dopremljene, 100 trijažnih kontejnera koji su stavljeni širom Srbije, 100 monitora, stacionarnih kiseonika, testova.

Iz Norveške pomoći smo kupili 45 respiratora, deo je stigao, deo nije, dodaje Joksimović.

„Ali, sve ovo što ćemo imati za ekonomski oporavak, najveći deo će biti iz EU“, istakla je i zahvalila se svima na pomoći navodeći da smo i mi poslali pomoć Italiji, na čemu je zahvalna predsedniku Vučiću što je pokrenuo tu inicijativu.Poručila je svima da se ne igraju geopolitičkih igara istakavši da se radi o globalnoj pandemiji i dodala da je Kina pomogla i drugim zemljama u svetu, pa i SAD.

„Sada nije vreme za geopolitičke igre uticaja, nego za zajednički odgovor. Svaka pomoć je dobrodošla, poslala nam je i Mađarska, to je evropska zemlja, a da ne govorim koliko smo ulagali iz evropskih fondova u zdravstveni sistem“, naglašava Joksimović.Upitana da li će naš proces evrointegracija biti usporen zbog saradnje sa „istokom“, Joksimović kaže da to nije tačno i da mi u tom procesu imamo drugi problem.

„Kada čujem neke priče ja se pitam da li se neko pravi naivan i ne vidi da se u svetu dešava prerastrojavanje odnosa, interesa. Naš je interes da pokažemo da nas u vreme pandemije ne interesuju političke igre uticaja, nego da pomogne svako svakome koliko može. Srbija treba da bude odgovorna jer smo značajna zemlja u regionu, sigurno jedna od najznačajnijih, a imamo dobre odnose i sa zemljama EU, SAD, Kinom, Rusijom“, kazala je.

Dodaje da Srbija u ovom trenutku ima razumnu dobru spoljnopolitičku poziciju, što ne znači da se to neće menjati.

Odgovarajući na pitanje koliko korona udaljava Srbiju od članstva u EU, Joksimović kaže da ako nastavimo da sprovodimo reforme na jedan održivo dobar način, onda nas korona zapravo približava EU.„I to upravo zbog razumevanja da će se krize pojavljivati i da ćemo morati zajedno da ih rešavamo“, ističe.

Zahvaljujući se svima koji su nam pomogli tokom pandemije, Joksimović je kazala da je Srbija dobro funkcionisala ukupno gledano, a da je to rezultat, prema njenom shvatanju, reformi koje smo sprovodili u okviru evropskih integracija.

Izvor: Tanjug